1987. május 8-án, azaz 35 évvel ezelőtt nyílt meg Óbudán a Vasarely Múzeum, a névadó teljes életművét átfogó gyűjteményként. A budapesti múzeum megnyitásának évfordulója mellett idén megemlékezhetünk a művész huszonöt évvel ezelőtti, március 15-én Párizsban bekövetkezett haláláról is.

Mindezen évfordulók idén egybeesnek két megnyitóval is: az elmúlt években a múzeumnak adományozott műveket bemutató A tárgy(ak) második élete. Új szerzemények című időszaki kiállítás mellett az újrarendezett állandó tárlat megnyitóját is most tartják. 2022 első felében a múzeum számos jubileumi programmal készül.

A ma is legnagyobb műtárgyszámú és a Vasarely-életművet teljességében bemutató óbudai gyűjtemény megnyitásának pontos évfordulóján, azaz május 8-án, vasárnap a Nyitott kapuk programnapon közös alkotásra és kurátori tárlatvezetésre várják látogatóikat.

A műtárgyadományt először a Szépművészeti Múzeumban mutatták be 1982 őszén, majd maga a művész is előadást tartott 1983 tavaszán a jövőbeli Vasarely Múzeum kiállítási koncepciójáról. A gyűjteménynek végleg helyt adó önálló kiállítóhely 1987. május 8-án nyílt meg a Zichy-kastély délkeleti szárnyában, az óbudai Szentlélek téren. A megnyitóünnepélyen személyesen vett részt Victor Vasarely és az ajándékozást vele közösen vállaló felesége, Claire Vásárhelyi is.

A nyitás 35. évfordulójának alkalmából január közepe óta egy frissen újragondolt és átrendezett életmű-kiállítással és egy új időszaki kiállítással készült a múzeum. A tárgyak más(od)ik élete. Új szerzemények című időszaki tárlat a múzeum történetének idáig páratlan, de igen örvendetes eseményéhez kapcsolódik. A közelmúltban ugyanis egy nagyobb szerzeményezés útján első ízben gyarapodott jelentősen a Victor Vasarely 1982-ben tett adományát őrző intézmény gyűjteménye. A száznál is több alkotást – egymástól függetlenül – a művész egyik gyűjtője, egy volt munkatársa és egy közeli barátja ajánlotta fel a múzeumnak. A mostani kiállítás az értékes tárgyak közül két műtárgycsoportra fókuszál, Robert Zussau és a szintén francia Bruno Fabre adományára.

A felajánlott művek között Victor Vasarely alkotásai mellett fia, Jean-Pierre Vasarely (művésznevén Yvaral) képeivel is találkozhat a közönség.

A múzeum fennállásának 35. évfordulója alkalmából tartott, az Óbuda napja című programhoz is kapcsolódó Nyitott kapuk rendezvényen, május 8-án 10 és 13 óra között az új szerzeményeket felfedező interaktív múzeumpedagógiai programra várják minden korosztályból az érdeklődőket, majd 16 órától Vissza a gyökerekhez! címmel kurátori tárlatvezetést tart az újrarendezett állandó kiállításban Pócs Veronika művészettörténész. A tárlatvezetésen Vasarely és Magyarország kapcsolata kerül fókuszba.

Nyitókép forrása: a múzeum Facebook-oldala