A Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben helyi idő szerint január 7-én 81. alkalommal adják át a Golden Globe-díjakat, Michelle Yeoh, Will Ferrell, Angela Bassett és Amanda Seyfried is a díjátadók között lép majd színpadra.

Az első gálát 1944 januárjában tartották, akkor látogattak először amerikai filmcsillagok és stúdióvezetők a 20th Century Fox stúdióba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének a külföldi újságírók szervezete által kiválasztott legjavát, és átvegyék a testület által hat kategóriában adományozott elismeréseket.

A színésznők között az első kitüntetett Jennifer Jones lett a Bernadette című dráma főszerepéért. Ez az alkotás lett a legjobb film is, Henry King pedig a legjobb rendező. A színészek közül a magyar Lukács Pált (Paul Lukas) díjazták az Őrség a Rajnán című antifasiszta háborús drámáért, utóbb mindkét színész megkapta az Oscart is.

A kritikusok úgy döntöttek, hogy az eseményt minden évben megrendezik, mégpedig – függetlenségüket bizonyítandó – az Oscar-díjkiosztó előtt. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el: a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül, a gálát először 1964-ben közvetítette országos televízió.

A díjakat napjainkban 27 televíziós és filmes kategóriában adják át a hat jelölt közül a nyertesnek, a díjakról mintegy 300 újságíró szavaz a világ 75 országából, akik most először nem mindannyian a HFPA tagjai. A legjobb filmeket több műfajban – dráma, vígjáték–musical, animációs, illetve idegen nyelvű alkotás – díjazzák. A legtöbb, kilenc jelölést idén a Barbie kapta, ezt az Oppenheimer követi nyolc jelöléssel, a tévésorozatok közt az Utódlás kilenc kategóriában esélyes.


659826c64e7ba6f27ba5197a.jpg
A legtöbb, kilenc jelölést a Barbie című film kapta. Fotó: Collection ChristopheL via AFP / Warner Bros. Pictures – Heyday Films

A jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit idén 33. alkalommal nomináltak a Gyilkos a házban tévésorozatért, őt 27 jelöléssel a zeneszerző John Williams követi. A legtöbb, 9 díjjal Meryl Streep, Tom Hanks és Barbra Streisand büszkélkedhet. Streisand az első nő, aki a Yentl című filmért megkapta a rendezői díjat, azóta a kínai Chloé Zhao (Nomádok földje) és Jane Campion (A kutya karmai között) is győzött e kategóriában, idén pedig Greta Gerwig (Barbie) és Celine Song (Előző életek) is izgulhat.

Hármas befutóra egyetlen példa volt: 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. Weaver akkor a legjobb mellékszereplő kategóriában is győzött, azóta Joan Plowright (1993), Helen Mirren (2007) és Kate Winslet (2009) is duplázott. Mirren mellett Jamie Foxx az egyetlen, aki egy évben három jelöléssel is büszkélkedhet.

A színészek között a legfiatalabb kitüntetett Ricky Schroder (A bajnok) volt, aki 1980-ban, kilencévesen kapta meg az elismerést. A legidősebb győztes 1990-ben az akkor 80 éves Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) volt. Az abszolút korrekorder Ennio Morricone zeneszerző, akit 2015-ben, 87 évesen ismertek el az Aljas nyolcasért. Az első Golden Globe-díjas fekete bőrű színész Sidney Poitier (Nézzétek a mező liliomait!, 1964). A díj történetében egyetlen alkalommal apa-fia párost is kitüntettek ugyanazon alkotásért: A Sierra Madre Kincse (1948) rendezéséért John Hustont, mellékszereplőjeként apját, Walter Hustont ismerték el. A vígjáték–musical mezőny legjobb színésznői közt tavaly a kínai-malajziai Michelle Yeoh a kategória első ázsiai nyertese lett.

A legtöbb, 11 jelölést 1976-ban a Nashville című film kapta, de végül csak a legjobb betétdal kategóriában nyert díjat, a Kabaré (1972) és most a Barbie egyaránt kilenc jelölést kapott. 2017-ben a Kaliforniai álom mind a hét jelölését díjra váltotta, korábban csak a Száll a kakukk fészkére győzött valamennyi fő kategóriában (legjobb film, színész, színésznő, rendező, forgatókönyv).

Első magyar alkotásként 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája nyert a legjobb idegen nyelvű filmek között. A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői azt nehezményezték, hogy a legjobb film helyett csak a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig A Keresztapában jelölt Marlon Brando az „amerikai imperializmus és rasszizmus” ellen tiltakozott – Brando abban az évben az Oscar-gálára sem ment el.

A gálán életműdíjakat is osztanak: 1952-ben alapították a Cecil B. DeMille-ről elnevezett filmes életműdíjat, a televíziós pályafutás elismerésére 2018-ban hozták létre a Carol Burnett-életműdíjat.

2008-ban a forgatókönyvírók sztrájkja idején a munkabeszüntetéssel szolidaritást vállaló sztárok sem fogadták el a meghívást, így gála helyett csak díjkiosztó sajtótájékoztatót rendeztek. 2018-ban a hollywoodi sztárok feketébe öltöztek, hogy jelezzék szolidaritásukat a szexuális zaklatások áldozataival.

A ceremónia két éve a HFPA működésével kapcsolatban felmerült etikai kérdések, korrupciós vádak és a tagság sokszínűségének hiánya miatt elmaradt, az eredményeket csak a közösségi oldalakon ismertették. A kritikák kereszttüzébe került szervezet ezután új tagokkal – köztük fekete újságírókkal – bővült, megreformálta etikai és működési szabályzatát.

A HFPA addigi formájában 2023 júniusában megszűnt és nonprofit szervezetté alakult, ezt vállaló tagjai fizetett alkalmazottak lettek, a Golden Globe jogait pedig a milliárdos Todd Boehly (többek között a Chelsea focicsapat új tulajdonosa) vásárolta meg. A show házigazdája Jo Koy stand-up komédiás lesz, a gálát a tavalyi alacsony nézettség miatt ezt nem vállaló NBC helyett a CBS televízió közvetíti.

Nyitókép: AFP / HFPA / Emma McIntyre