Az emlékév zárónapjának gazdag eseménysorozatát az online térben követhetik az érdeklődők. A rendezvényen neves művészek és a Vörösmarty-versünnep díjazottjai is szerepelnek, továbbá látható lesz a Vörösmarty Versmaraton és Mi dolgod a világon? címmel Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek Vörösmarty-versszínháza is.

Szintén megtekinthető lesz az az online versmaraton, amelynek keretében a jelentkezők videóra vehették kedvenc Vörösmarty-versüket, az összefűzött versmondások felvétele április 11-től lesz elérhető. A szervezők hangsúlyozták, hogy a vírushelyzet ellenére sikeres emlékévet zárnak, amelynek központi helyszíne a Fejér megyei Kápolnásnyék, a költő szülőfaluja volt.

Emlékeztettek arra, hogy az emlékévben teljesen újjászületett a Vörösmarty Emlékház, amelyben színvonalas kiállítást hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum. Átadták a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadot az emlékház parkjában, ahol az első előadás Vörösmarty Csongor és Tündéje volt. Ugyanott felavatták a költő feleségének tiszteletére készült mellszobrot, Pető Hunor képzőművész alkotását.

Az emlékévben elkészült Elek Imre szobrászművész a költőt ábrázoló egész alakos szobra, amely Vörösmarty egykori – ugyancsak újjászületett – borospincéjénél, Velencén kap helyet. A főszervező emlékérme-sorozatot is kibocsátott, amelyeknek darabjait Pogány Gábor Benő szobrászművész tervezte.

A fiatalabb korosztályt célzó kezdeményezések közül kiemelték a Vörösmarty 220 címmel meghirdetett országos rajzpályázatot és a Vörösmarty-versünnepet, amely a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Barabás Miklós Vörösmarty Mihályról készült festményének részlete. Forrás: Wikipédia