Ingyenesen hozzáférhető a Te és a Szép lányok, ne sírjatok! című alkotás a Filmión. A válogatás tisztelgés a Magyar Mozgókép Fesztiválon életműdíjjal kitüntetett két művész, Esztergályos Cecília és Mészáros Márta munkássága előtt.

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Esztergályos Cecília színésznőt, táncművészt, Mészáros Márta rendezőt, Reviczky Gábor színművészt, Romwalter Béla (Richy) producert és Ternovszky Béla rajzfilmrendezőt.

A Te (1962) című rövidfilm egy lányról szól, aki vidáman rója Budapest utcáit, miközben a néző figyelmét a rendező az apró részletekre, pillanatnyi benyomásokra irányítja. Szabó István korai alkotása a francia újhullám stílusát idézi, amelyet a filmben alig húszéves Esztergályos Cecília elragadó alakítása tesz igazán emlékezetessé. A Te alcíme „szerelmesfilm”, ami később az 1970-ben bemutatott, a kisfilmes előképpel sok szempontból rokon, mára világhírű nagyjátékfilm címe is lett.

Mészáros Márta harmadik nagyjátékfilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! (1970) egy üzem ifjú dolgozóinak életébe nyújt bepillantást a hatvanas években. A lélekölő munkát követően a fiatalok koncerteken és bulikban vezetik le a feszültséget, és természetesen nem kerüli el őket a szerelem sem. Savanyú már el is jegyezte Julit, aki azonban megismerkedik egy zenésszel. A film emlékezetes képet rajzol a hatvannyolcas generáció szabadabb életérzéséről, a főbb szerepekben Sztevanovity Zorán, Frenreisz Károly, Baksa Soós János, Orszáczky Miklós, Tolcsvay László és Szörényi Levente látható.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmintézet