Az Európai Színházi Konvenció (ETC) közösségébe tartozó 18 ország 22 színháza fogott össze, hogy országuk sajátosságaira alapozva képet alkossanak arról, mit jelenthet a színházak számára a pandémián túli újjászületés. A reneszánsz a pandémiával való együttélés után a virtuális térben újjászülető színházat is jelenti. A részt vevő európai színházak új formátumokat próbáltak ki, a digitális térre kifejlesztett színpadi munkát és dramaturgiát mutatták be – a reneszánsz kreatív robbanására reflektálva – egy-egy ötperces rövidfilmben.

A Pesti Magyar Színház – mint az ETC egyik magyarországi tagja – rövidfilmjét a reneszánsz csúcsművére, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájára alapozta, amelyet néhány hónapja mutattak be. „A kisfilmben különböző nemzetközi adaptációk keverékét alkalmazzuk, mert így tudjuk leginkább bemutatni a kulturális és dramaturgiai különbségeket, a szavak, nyelvek, szövegek fölött álló örök érzéseket” – mondták.

Az ötlet Deres Péter dramaturgnak és Gémes Antos színművésznek köszönhető, a kisfilmet Rick Zsófia készítette. Május 9-én, vasárnap minden videót korlátozott ideig lehet megnézni az ETC honlapján, a https://www.europeantheatre.eu/ címen, majd a következő napokban a kisfilmek egymás után lesznek megtekinthetők az ETC honlapja mellett a Pesti Magyar Színház weboldalán és a közösségi médiában is.

Nyitókép: Kelemen Hanna és Góg Tamás a Pesti Magyar Színház Rómeó és Júliájában. Fotó: Juhász Éva