A színészszakszervezet igen kedvező előzetes megállapodásra jutott a nagy televíziós és filmes stúdiókkal.

A SAG-AFTRA (mintegy 160 ezer tagot számláló színészszakszervezet – a szerk.) tárgyalóbizottsága egyhangú szavazással jóváhagyta a megállapodást a nagy televíziós és filmes stúdiókkal. Ennek eredményeként jelentős, hét százalékos béremelést hajtanak végre – ez két százalékkal magasabb, mint amit az írók céhe ki tudott harcolni –, valamint védelmi intézkedéseket vezetnek be a színészek érdekében a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. Mindezek mellett a színészek streaming bónuszra is jogosultak lesznek, ha filmjük valamely platformra felkerül, és kedvezőbb nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulásokat is kapnak. A szakszervezet szerint a szerződés összértéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

Bár nem kaptak meg mindent, amit szeretettek volna, így is történelminek nevezik az eredményt, ezért várhatóan országszerte ünnepségeket tartanak majd.

A sorozat- és filmgyártás túlnyomó része leállt, mióta az írók hat hónappal ezelőtt sztrájkba léptek. A színészszakszervezet július közepén csatlakozott hozzájuk, ami a független filmgyártást kivéve minden más tevékenységet ellehetetlenített, hatásait a magyarországi filmstúdiók is megérezték. Számos, régóta várt film és sorozat forgatása vagy premierje csúszott, a közgazdászok becslése szerint pedig legalább ötmilliárd dollár veszteség érte az amerikai gazdaságot. A hatások túlmutattak a filmgyártáson: a helyi vállalkozásokat, éttermeket, de még a sminkeseket és takarítókat is érintette.

A cikk forrásai itt és itt olvashatók.

Fotó: Angela Weiss / AFP