A Rienzi című opera koncertszerű előadásával ért véget a 2022. június 9. és 22. között 14. alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok.

A Müpa Ring-ciklusa a 2008-as Budapesti Wagner-napokon indult világhódító útjára, majd 2019-ben teljes technikai felújításon esett át a Hartmut Schörghofer rendezte produkció. Az idei fesztiválon a Müpa két alkalommal tűzte műsorra A Nibelung gyűrűjét, amelynek közreműködői gárdáját olyan világhírű hazai és nemzetközi szólisták fémjelezték, mint Sorin Coliban, Daniel Brenna, Albert Dohmen, Walter Fink, Catherine Foster, Christian Franz, Tomasz Konieczny, Petra Lang, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Egils Silins és Stefan Vinke. A Budapesti Wagner-napokon először szerepelt Karine Babajanyan, Cornel Frey, Jochen Schmeckenbecher, Szemerédy Károly és Nadine Weissmann, és bravúros beugrásával aratott sikert Cser Krisztián, Catherine Foster, Allison Oakes és Jongmin Park.

Catherine Foster, korunk egyik leghíresebb Brünnhildéjének születésnapja alkalmából a június 18-i Siegfried-előadás utolsó felvonását követően a zenekar a Boldog szülinapot! közismert dallamával köszöntötte a világhírű énekesnőt, akinek teljesítményét a közönség tapsviharral díjazta. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányította a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát.

A Müpa a következő évadban is változatos zenés színpadi remekművekkel várja a Budapesti Wagner-napok látogatóit: 2023. június 4–23. között A nürnbergi mesterdalnokok, a négy egymást követő estén zajló Ring-produkció – mások mellett Christian Franz, Günther Groissböck, Kálmán Péter, Egils Silins és Iréne Theorin közreműködésével –, valamint a Parsifal koncertszerű előadása mellett egy egyedülálló dalest is a program részét képezi. Sixtus Beckmesser figurájának korábbi lenyűgöző megtestesítője, a dán Bo Skovhus ezúttal Gustav Mahler dalaiból összeállított esten mutatja meg bámulatos hangját.

Nyitókép: Az istenek alkonya. Fotó: Müpa/Kotschy Gábor