A több mint 400 szakmai vendég részvételével lezajlott találkozón öt nap alatt 24 társulat mutatkozott be.

A rendezvényt az egyetemi képzésben részt vevő végzős bábszínész hallgatók Anima című produkciója nyitotta meg június 11-én. A házigazda szerepét betöltő Ciróka Bábszínház a frissen elkészült Barguzin – lehullt csillag fénye című, felnőtteknek szóló produkcióval aratott nagy sikert a szakmai közönség előtt.

Az eseményhez ezúttal látványos kiállítás is kapcsolódott. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező hallgatóinak munkáiból kaphattak ízelítőt a résztvevők. A rendezvény kétnapos szabadtéri programsorozatában pedig népszerű vendégelőadások és szórakoztató ügyességi játékok várták a családokat a város főterén.

A fesztiválnak ezúttal is fontos részét képezték a bemutatott előadásokat megvitató napi szakmai beszélgetések, amelyhez a részt vevő társulatok és a meghívott alkotók mellett már második alkalommal a Színházi Kritikusok Céhe is csatlakozott. Izgalmas élménybeszámolókban tudósítottak naponta az eseményekről és foglalták össze a látott előadásokkal kapcsolatos tapasztalataikat.

A Magyarországi Bábszínházak Találkozója nem versenyjellegű, a Magyar Bábművészek Szövetsége azonban minden alkalommal kiemel egy alkotót, akit kiemelkedő szakmai teljesítményéért elismerésben részesít. Az idei találkozón a szövetség díját Czéh Dániel nyerte el a Madarak nyelve (Bóbita Bábszínház), a Sárkányölő Sebestyén és A kisgömböc (KL Színház –Magamura Alkotóműhely) című előadásokban nyújtott kimagasló színészi alakításáért.

Nyitókép: Czéh Dániel A kisgömböc című előadásban. A fotók forrása: Ciróka Bábszínház/Éder Vera