fbpx

Véget ért a VIII. Pajtaszínházi Szemle

A VIIII. Pajtaszínházi Szemlét a Nemzeti Színházban rendezték január 21-én és 28-án. Az eseménysorozaton 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportja mutathatta be az elmúlt hónapok során megvalósított előadását.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében  megvalósuló és a Nemzeti Színház által támogatott program záróeseménye a Pajtaszínházi  Szemle, melyet minden évben a magyar kultúra napja előtt is tisztelegve, a jeles dátum környéki hétvégéken tartanak. A Pajtaszínházi Program célja a régen igen jelentős magyar falusi színjátszó hagyományok újraélesztése, melyet 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére a Magyar  Teátrumi Társaság együttműködésével és a Nemzeti Színház támogatásával indítottak el.

A projektbe minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települését vonják be, a kezdet óta 138 település vett részt a programban. A produkciók megvalósulását, a teljes alkotófolyamatot a Magyar  Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik. Az elkészült előadásokat Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatják be a Szemle alatt. Az idén bemutatkozó települések közül a legkisebb a 229 fős Vas vármegyei Sorkikápolna, a legnagyobb pedig a Hevest képviselő, 17300 fős Eger-Felsőváros (Felsővárosi Lakótelep) volt. 

Nyitófotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

A rovat további cikkei