fbpx

Véget ért az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Október 14. és 17. között rendezték meg az idén 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként. A legújabb hazai és külföldi könyves újdonságokat bemutató fesztivál négy napja alatt több ezren voltak kíváncsiak a programokra és látogattak el a Várkert Bazárba.

A Bookline és a Volvo támogatásával megvalósuló eseményen két év után végre ismét lehetőség volt találkozni nemzetközi szerzőkkel. A világirodalmi színpad vendége volt például a családja náci múltját és az azzal való szembesülését feldolgozó Jennifer Teege, a Pireneusok legendáit, történelmi és családi drámáit líraian megéneklő katalán szerző, Irene Solà vagy az itthon már évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő izlandi író, Jón Kalman Stefánsson.

Bödőcs Tibor

A Margón mutatkozott be Bödőcs Tibor szatírája, a politikai giccset, a populizmust középpontba állító harmadik regénye, a Mulat a Manézs. Telt ház várta Simon Márton legújabb verseskötetének zenés estjét, valamint a Tisza Kata új könyvéről szóló beszélgetést is, ahol a szerző az egyedüllét stigmatizációjáról és az öregedéssel kapcsolatos frusztrációkról is mesélt. Háy János Mamikám című könyvének bemutatóján fontos kérdés volt a társadalom különböző rétegei közötti átjárás lehetősége, Dezső András pedig a hamarosan megjelenő kötete kapcsán a magyar hírszerzésről, beszervezésről, amerikai, orosz és kínai példákról és persze az olyan közelmúltbeli ügyekről is beszélt, mint a Pegasus.

A fesztiválon többek között olyan szerzőkkel lehetett még találkozni, illetve a Bookline jóvoltából dedikáltatni is, mint Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Szilasi László, Tóth Krisztina vagy Vonnák Diána.

Halász Rita

A fesztivál első napján adták át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amit idén Halász Rita kapott Mély levegő című könyvéért. Az idén hetedik alkalommal meghirdetett díj jutalma 500 ezer forint és egy próbafordítás, továbbá a Bookline 10 millió forint értékű médiatámogatása a könyv népszerűsítéséhez. Emellett a szerző tárcasorozatot indíthat a Könyvesmagazin.hu oldalán, illetve a következő évben egy önálló esten is bemutatkozhat a Müpában.

A Margón bemutatták a Dragomán György Zeppelin című novellájából készült kisfilmet is, ami a Volvo támogatásával készült. A Sodró Eliza előadásában hallható történet elbeszélője 2040-ből, a Nagy Klímakemping nevű öko-büntetőlágerből üzen a ma olvasójának. A filmben többek között feltűnik Kováts Adél, Pataki Ági és Till Attila is.

Aurevoir.

A fesztivál estéit ezúttal is zenés irodalmi produkciók zárták: fellépett a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait és az 1960-as évek beatzenéjét ötvöző Aurevoir., a Krizsó Live Act vendégeként színpadra lépett Pion István, Saiid és Színész Bob, vasárnap pedig a Klasszik Lasszó Magyar szakítós című műsorával ért véget a Margó.

Fotó: Posztós János

A rovat további cikkei