fbpx

Véget ért a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnokon

2015. október 15-étől 18-áig tartott a szolnoki Nemzetközi Filmfesztivál, melynek fődíját A Globál menü nyerte. Novák Tamás 52 perces mozija azt a témát járja körül, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás miatt a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. A szemle második helyezettje Tamar Baumgarten filmje, a Big Earth Data ? The Digitalized Planet (Nagyvilági adatok ? A Digitalizált bolygó) lett, a harmadik díjat Lerner János és Nógrádi Tímea kapta A természetfilm magyar találmány? című alkotásukért.

A fesztiválra nevezett 256 filmből 40 került a versenyprogramba, és 15 az információs vetítések közé, melyeket három napon át nézhettek az érdeklődők a szolnoki Tisza Moziban. A zsűri tagjai Kiss László a zsűri elnöke, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Balázs Béla-díjas és Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója voltak.

A fesztivál filmjei közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. Köztük van a fődíjas Globál menü is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1 millió Forintot ajánlott fel a fesztiválon bemutatott kiemelkedő filmalkotások díjazására. Az első három helyezett Dr. Kollarik Tamástól a Médiatanács tagjától, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorától vette át a díjat a Szolnoki Galériában. Dr. Kollarik Tamás így foglalta össze a programot: ?Nagy siker a magyar kultúrának és a filmes szakmának is, hogy már a legrangosabb fesztiválokon is jelen vannak a Médiatanács által működtetett Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott alkotások. A Médiatanács rendkívül büszke ezekre az alkotásokra és a filmkészítőkre. Külön örülünk annak, hogy a magyar nézők mellett nemzetközi fesztiválokon is egyre sikeresebben szerepelnek ezek a produkciók, hiszen már több mint 200 fesztiválszerepléssel és több mint 70 díjjal büszkélkedhetünk.?

Szolnoki_Filmfeszt

A zsűri különdíjait Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója adta át Mosonyi Szabolcsnak: Vad Szigetköz ? A szárazföldi delta és Rémi Briandnek: Lo című filmjéért. Medveczky az eredményes együttműködésre hívta fel a figyelmet. ?A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. közszolgálati feladatai között kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a tudomány eredményeit megismertesse a széles közönséggel. Ennek részeként tűzzük rendszeresen műsorra azokat a tudományos tematikájú filmeket, amelyek a Médiatanács támogatásával készülnek el. Külön öröm számomra, hogy Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon egy ilyen film, Novák Tamás Globál menü című alkotása nyerte meg az első díjat.?

A Magyar Tudományos Akadémia elismerő oklevelét a Jean?Christophe Ribotnak adta a Rosetta Comet Chaser: A Journey to the Origins of Life (Rosetta az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez). A díjat Rédey Soma a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese adta át.

8 tagú diák zsűri is értékelte a bemutatott filmeket. A Színház és Filmművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Sarah Moon Howe: The Kangooroo Complex (A kenguru komplexus), Csörköl Zsolt az utolsó csepp, Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz ? A szárazföldi delta és a szemle fődíjas Novák Tamás: Globál menü című alkotását emelték ki.

1969-ben volt az első filmfesztivál Szolnokon. Demeter István fesztiváligazgató 1988 óta tartja kézben a rendezvényt, mely 2001 óta páratlan évben tudományos, páros évben képzőművészeti filmfesztivál. Demeter István örül annak, hogy többen mondták: ?Szolnok az Alföld Párizsa. Magyarország legöregebb filmes rendezvénye egyben a legfiatalosabb is, hiszen már évek óta a közönség nagyobb részét a különböző egyetemek hallgatói adják, akik azon túl, hogy végig nézik a filmeket, tevékenyen részt vesznek a programokon. Második éve logófilmek készítésével segítik a fesztivál népszerűsítését.?

Magyarország legrégebbi filmfesztiválját sokféle kísérőprogram gazdagította: többek között megemlékeztek a 70 éve elhunyt Janovics Jenőről a nagy kolozsvári színigazgatóról és színházi rendezőről, valamint A 120 éves a film programban Film ? Közönség ? Közösség témában kerekasztal-beszélgetést is tartottak a szakma képviselői. A Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

A rovat további cikkei