A Oroszországi Magyar Kulturális Napok három hónapja alatt Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazányban és Jekatyerinburgban húsz nagyszabású rendezvény zajlott le, több mint kétszáz magyar művész részvételével.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára nagy sikernek értékelte a programsorozatot.

?Közel tíz éve nem volt hasonló bemutatkozás Oroszországban, amely nyilván sokat változott ez alatt a tíz év alatt, ezért ez is egyfajta megmérettetés volt: lehet-e jelentősége egy magyar kulturális eseménysorozatnak Oroszországban?- fogalmazott.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója azt mondta, a programokkal igyekeztek visszatükrözni a magyar kultúra sokszínűségét, rendkívül változatos voltát, és nem csak a magas kultúra, de a populáris kultúra értékeit is megmutatni, méghozzá minden generációt megszólítva.

A programok sorát rögtön egy különleges tárlat nyitotta: először állították ki Oroszországban, a Puskin Szépművészeti Múzeumban Munkácsy Mihály képeit a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből. Baranyi András, a moszkvai Balassi Intézet igazgatója elárulta, a Munkácsy-kiállításra már most 85 ezren voltak kíváncsiak, ami moszkvai viszonylatban is fantasztikus eredmény, ráadásul a tárlat augusztus 23-ig még várja a látogatókat.

Az orosz közönség megtekinthette továbbá a ?Victor Vasarely optikai terei?, valamint a ?Közép-Kelet-Európa zsinagógái 1782-1944 között? című tárlatokat, de nagy sikert aratott a Robert Capa 120 fotóját bemutató kiállítás is, amelynek egyetlen hónap alatt ötvenezer látogatója volt.

A magyar filmművészetet magyar filmújdonságok képviselték, a közönség pedig Mundruczó Kornél rendezővel és Hegedűs Bálint forgatókönyvíróval is találkozhatott. Természetesen a zene sem maradhatott ki a programsorozatból. Havasi Balázs, a világ leggyorsabb zongoristája ?Munkácsy és a zongora? című műsorát mutatta be, de fellépett Babos Gyula jazz zenész, az Állami Népi Együttes, az Omega együttes, valamint az Operett Gála esten több magyar művész is.

A rendezvények sorából kiemelkedett a Gorkij Parkban megrendezett ?Magyarország+ kulturális, turisztikai és gasztronómiai fesztivál?, ahol a több tízezer látogató ismerkedhetett meg a magyar konyha különlegességeivel, próbálhatta meg kirakni a Rubik kockát, de a magyar zene világába is belekóstolhatott.

Fotó: Pereszlényi Péter