A zsűri (Lajos Mari, a névadó özvegye, Salvarani Zsófia, Hemző nevelt lánya, illetve a Hemző Károly Alapítvány kurátorai, Bánkuti András és Korniss Péter fotográfusok, valamint az Alapítvány titkára, Szarka Klára) ezúttal is hirdettek finalistákat. 2020-ban magas színvonalú pályázataikat értékelve Végh László mellett Bánhegyesy Antal, Hirling Bálint, Hölvényi Kristóf és Sivák Zsófia lettek a díj finalistái.

Végh László
Fotó: Máté Péter

A zsűri biztató tendenciának tartotta, hogy egészen fiatal tehetségeket is jelöltek a díjra. Látszik, hogy a nagy hagyományú magyar dokumentarista fotográfiának van és lesz utánpótlása.

Végh László, aki már háromszor volt a díj finalistája (2016, 2017, 2018) folyamatos elmélyült munkásságával, a szakmai tudás fölényes birtoklásával és a valóban hosszú éveken átívelő riportjaival magasodott ki az idei mezőnyből.

Karácsony otthon a faluban

Eddigi műveiben és a pályázatában is találni emocionális indíttatású lírai, dinamikusan bravúros és a mély empátiáról tanúskodó, extrém mennyiségű szakmai munkát követelő sorozatokat.

Végh rokonszenves emberi karaktere munkáiban is átragyog.

A díjat hagyományosan a névadó születésnapján, június 11-én adják át, de az idei rendkívüli helyzetben Károly-napon, november 4-én hirdették ki a pályázat eredményét a Capa Központban. A díj oklevél és a Kuratórium által meghatározott pénzösszeg, illetve kiállítási lehetőség a Capa Központ 8F Galériájában.

Fotók az Isten, huskyk, hegyek sorozatból

Végh László 1985-ben született Szolnokon, a középiskola elvégzése után a Práter utcai fényképész iskolában folytatta tanulmányait, majd felvételt nyert a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakára. 2011-től a lap megszűnéséig (2018) a Magyar Nemzet Magazin külsős, majd belsős fotóriportere és képszerkesztője. 2018-tól 2019-ig az abcug.hu munkatársa, jelenleg a Magyar Hang fotóriportere és képszerkesztője.

Több alkalommal díjazták a Magyar Sajtófotó Pályázaton, két egymást követő évben pedig Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült. 2015-ben a Kárpátalja helyzete az orosz-ukrán háború árnyékában című fotósorozata első helyezést ért el a Picture Of The Year International nemzetközi pályázaton.

Esti fürdés egy lavor vízben

Több egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt a Capa Központban, valamint a Mai Manó Házban. Jelentős hazai és külföldi lapokban publikál rendszeresen. Jelenleg is éveken átívelő anyagokon dolgozik. 2015 óta a Pictorial Collective tagja.

Forrás: a Capa Központ blogja.

Nyitókép: egy kisfiú gépfegyverrel a kezében a kelet-ukrajnai harcokban elesett, kárpátaljai Lőrinc Sándor temetése után Fancsikán

Fotók: Végh László