fbpx

Végletes érzelmek – Koncert a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia 2021-ben együttműködést indított el, melynek részeként az együttes Várdai István szakmai vezetésével átadja mindazt a tudást az egyetem hallgatói számára, ami a tökéletes zenekari játékhoz kell. Az együttműködés évadon belüli csúcspontja lesz a március 20-i, Végletes érzelmek című hangverseny, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legígéretesebb diákjai a világhírű zenekarral együtt lépnek fel, Takács-Nagy Gábor irányításával.

„Koncertünk legfontosabb eleme az a zenei szimbiózis, ahogy a Mesterjáték programban részt vevő zeneakadémisták a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Takács-Nagy Gáborral és Fejérvári Zoltánnal művészileg »egybeolvadva« a műsor energikus és lírai kibontakozásában vesznek részt. Az elmúlt hónapokban és a zenei projektekben megismerhettük fiatal kollégáinkat.

A közös munka rendkívül inspiráló volt, és mostani gyümölcse egyben bizonyítéka annak, hogy erre az együttműködésre nagy szükség van, ezért folytatni fogjuk a jövőben is. Ezekben a nehéz időkben kifejezetten fontos üzenete van a generációk közti kommunikációnak és együttműködésnek, hiszen a jövőt a fiataloknak készítjük elő. Bízunk benne, hogy azok az impulzusok, melyeket átadunk nekik, a teljesebb és kiegyensúlyozottabb szakmai útjukat fogják segíteni” – írta Várdai István művészeti igazgató.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar mindig feladatának tekintette az utánpótlás-nevelést, és megújult stratégiájának is fontos pillére a tehetséggondozás. Művészeti vezetőjük 2020-ban kapta meg a Magyar Tehetség Nagykövete címet. Az évek során különleges műhelymunkával folyamatosan segítik azoknak a gyerekek, a fiatalok fejlődését, akik korosztályuk legkiválóbbjai közé tartoznak, és rendszeresen fellépési lehetőséget is biztosítanak nekik.

A hangverseny a Végletes érzelmek címet kapta,

többek közt azért, mert a műsorra tűzött három darab sajátossága, hogy a szerzője mindegyik művet egy hozzá közel álló vagy egy számára fontos személynek ajánlotta: Chopin az f-moll zongoraversenyt és Scsedrin a Carmen-szvitet a szerelmének, Puccini a Krizantémok című alkotását pedig Amedeo di Savoia-Aosta herceg emlékének. Így érzelmekben biztosan nem lesz hiány.

A legígéretesebb diákok és a zenekar ezen az estén Takács-Nagy Gábor karmester irányításával lépnek fel. A kimagasló zongoraművész, Fejérvári Zoltán közreműködésével lesz hallható Chopin zongoraversenye.

Nyitókép forrása: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A rovat további cikkei