A Dobó István Vármúzeum 2023. július 22-én és 23-án rendezi meg az egri nyár egyik legnagyobb történelmi fesztiválját. A Végvári Vigasságok két napja alatt több mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között.

13 hagyományőrző csapat, nyolc régizene együttes, valamint kézművesek, zászlóforgató, kisállat simogató és korabeli játszóház várja a látogatókat.

A rendezvény mindkét napján az Ellenség hírére, vitézeknek szíve címmel nagyszabású hadibemutatót tartanak, amelyben a közönség megismerheti a magyar vitézek, a hős egri nők és a török katonák fegyvereit, öltözetüket. A gyerekek pedig egy hatalmas csatajátékban lehetnek képzeletbeli részesei a 16. századi apródok életének. A színpadon több alkalommal komikus jelenetek, színes, a hagyományőrzők által írt és előadott színdarabok szórakoztatják a nézőket.

Az idei fesztivál kiemelt szereplői a régizene együttesek lesznek. A különböző stílusokat képviselő zenészek gondoskodnak napközben a jó hangulatról, és a vár több pontján is muzsikálnak. Szombaton este a Bordó Sárkány nagykoncertje, majd tűzzsonglőr produkció és táncház zárja a napot.

Az eseménysorozatot a Magyar Géniusz Vándorkiállítás színesíti, ahol bemutatkoznak a Kárpát-medencei múzeumok legreprezentatívabb műtárgyai. A program során több alkalommal is lesz lehetőség megfejteni a Magyar Géniusz Vándorkiállításhoz kapcsolódó, Gárdonyi titkosírásával készült rejtvényt. A helyes választ adók bekerülnek egy sorsolásba, amelyen belépőjegyeket nyerhetnek az Egri Várba.

Hétvégén a Dobó-bástyába költözik a Várműhely, a múzeumpedagógusok segítségével számos kézműves program nyújt kikapcsolódást az alkotni vágyóknak. A legkisebbeket a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, Betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház is várja. Mesterségek utcája is színesíti a Végvári Vigasságok programkínálatát, ahol minden megfogható, kipróbálható. Így például működés közben láthat a közönség egy kovácsműhelyt, lehetőség lesz a nemezelés, a gyöngyfűzés, a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

Nyitókép: hagyományőrzők a várban. Forrás: Dobó István Vármúzeum