Mióta foglalkozol énekléssel?

Komolyabban 16 éves korom óta ? akkor jelentkeztem a csepeli konzervatóriumba, ahova legnagyobb meglepetésemre elsőre fel is vettek. Mindig is motoszkált bennem, hogy énekelni szeretnék ? évekig keresgéltem azt a műfajt, ami a legközelebb állhat hozzám, mire elhatároztam, hogy jazz-ének szakra felvételizek. Korábban több zenei stílusban is kipróbáltam a hangomat, de talán a jazzben találtam meg leginkább saját magamat.

 

Az éneklés mellett hangszeren is játszol.

Igen, egészen fiatalon, 6 éves koromban beírattak zeneiskolába, a testvéreimmel együtt. Azóta tanulok zenélni, csellózom és citerázom is, zongorázni is elkezdtem, de a cselló az, amit a leginkább be tudok építeni abba a zenei irányzatba, amit most képviselek, a portugál fadoba.

 

Magyarországon ez egy kevésbé ismert műfaj. Mit lehet tudni erről az irányzatról?

Ez a műfaj egy egészen új szerelem az életemben ? csordultig van érzelemmel ? amikor hallgatom és énekelem, egyszerre érzem könnyednek és mélynek, nem tudok vele betelni. A fado a latin 'fatum' azaz sors, végzet szóból ered, életérzése pedig a portugál 'saudade' kifejezéssel jellemezhető, amely egyszerre jelenti a vágyakozást, fájdalmat, szomorúságot, de benne van a szerelem és a boldogság érzése is, "a végzet dalban elbeszélve". Számos legenda övezi a fado történelmét ? az afrikai rabszolgák és a portugál tengerészek hagyományos zenéjéből formálódott ? a 19. században jutott el Lisszabonba a tengerészek közvetítésével, akik a dalokat a hajókon kívül kávéházakban is énekelték.


És hogyan szerettél bele?

Az első fado lemez, amit hallottam, teljesen véletlenül akadt a kezembe hat-hét évvel ezelőtt. A ma élő egyik legnagyobb fado énekesnő, Mariza albuma azonnal elvarázsolt. Újra és újra, napokig-hetekig csak azt az egy felvételt hallgattam. Magamban dúdoltam sokat, nem ment ki a fejemből, megragatt bennem ez a szenvedéllyel teli zene. Az egyik koncertem végén elénekeltem egy fadot, nagyon izgultam, hogyan fogadja majd a közönség, hiszen azelőtt nem hallottak még ilyet tőlem. A kapott visszajelzések bátorítóak voltak. Akkor döntöttem el, hogy komolyabban elkezdek ezzel foglalkozni, megismerkedni a műfaj sajátosságaival. A fado legautentikusabb előadóit hallgatva fedeztem fel ennek a zenének a különleges és magával ragadó dallamvilágát, a szövegeiben rejlő intimitást. Minden hallgató megtalálhatja benne önmagát, kiveheti belőle azt, ami számára a legfontosabb üzenet. Szerintem ez a zene egyszerre tépi fel a lélek sebeit és gyógyítja azokat.


Hogyan találtatok egymásra a zenésztársakkal? Milyen a kapcsolatod velük?

Az egymásra találás eléggé véletlen szerűnek tűnt, utólag persze kiderült hogy ez egy előre megfontolt "merénylet" volt. Koncert után Zoli (Schneider Zoltán-gitáros) odajött hozzám gratulálni és elkezdtünk beszélgetni, amikor is elmesélte hogy ő is rajong ezért a műfajért és már régóta keres egy énekest, aki a számait előadná. Azonnal igent mondtam, így kezdtük el a közös munkát. Bálint (Gátos Bálint-basszusgitár) és Zoli megmutatták a számokat, akkor vetődött fel a nagy kérdés: milyen nyelven íródjon a szöveg? A fiúk már az elején eldöntötték hogy magyarul énekeljek. Én eleinte féltem ettől, aztán számomra is egyértelművé vált, a saját nyelvemen kell, hogy megszólaljanak ezek a számok,hiszen ez nem egy elterjedt zenei műfaj, az embereket akkor lehet igazán közel hozni ehhez a zenéhez, ha értik miről is szól a szöveg. Izgalmas kihívás magyarul megírni a szöveget, a fado dallamaira igazából maga a szövegírás is teljesen új nekem, más oldalról közelíthetem meg a zenét-rengeteget tanulok belőle. Inspirálóak a számok, már az első perctől megfogott egytől egyig az összes. Szeretem a közös munkát, mindent meg tudunk beszélni, hasonlóak az elképzeléseink.

 

Miből nyersz inspirációt az íráshoz?

Az írásaimra nagy hatással vannak az eredeti portugál szövegek témái. Fontosnak tartom, hogy megmaradjon ennek a zenének a mondanivalója és üzenete.

 

Most pedig a Cseh Tamás Programban is részt veszel.

Igen, a Cseh Tamás Program óriási lehetőséget nyújt számunkra. Egy olyan zenei műfajt képviselünk, amit kevesen ismernek hazánkban, ennek a programnak a támogatásával elkészíthetjük első lemezünket, mellyel belecsempészhetünk egy csipetnyi portugál dallamvilágot a magyar szívekbe.

Kalmár Panni és zenekara a meghallgatáson: itt!