A színházi világnapot is megünnepelve mutatja be pénteken 20 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Las Meninas című előadást.

14981-lasmeninas_bir_3413
Fotó: Bíró István

A darab  a kolozsvári színház fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatának egyik kiválasztott projektjeként jön létre Andrei Măjeri rendezésében, aki így beszél a műről: a Las Meninas szövegközpontú előadás, a szöveg pedig nem igazán könnyű. “Az előadás első felében üres teret használunk, második felében aztán megjelenik a tulajdonképpeni díszlet is. A jelmezek ugyancsak fordított utat járnak be: a posztmodern látványvilágtól a barokk festmény újraalkotásáig. Remélem, a közönség magával viszi majd a történetet, és vele együtt a kérdéseket is. Ugyanakkor azt is remélem, nem visz magával válaszokat”.

lasmeninas_BIR_2275
Fotó: Bíró István

A teret és a jelmezeket úgy dolgozták ki, hogy első lépésben dekonstruálják a barokk festményt, majd újra felépítik a jelenetet, amely Velázquez remekművén, a Las Meninason látható. Velázquezt Szűcs Ervin alakítja, a további szerepekben Imre Éva, Sinkó Ferenc, Kicsid Gizella, Kató Emőke, Vindis Andrea, Farkas Loránd, Laczkó Vass Róbert és Marosán Csaba látható.

További részletek itt.