fbpx

Velencében debütál Nemes Jeles filmje

A velencei filmfesztivál szervezői július 25-én délelőtt jelentették be a hivatalos programot. Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Napszálltát gyártó Laokoon Filmgroup producerei elmondták: ?hatalmas megtiszteltetés, hogy a film a világ legjobbjaival versenyezhet a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.?

 

Sunset_laszlo-nemes_1
Jelenetfotó a Napszálltából
Forrás: Laokoon Filmgroup
Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje 2017 nyarán, 53 napon át forgott, több budapesti és vidéki helyszínen. A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A csaknem 100 fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség.

A magyar szereplők között egyaránt találunk ismert, pályakezdő és amatőr színészeket. Balsai Móni, Nagy Zsolt, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Zsótér Sándor, Kormos Mihály, Lázár Kati mellett Dobos Evelin és Moldován Dorottya is jelentős szerepekben tűnnek fel.

Több színész is érkezett a történelmi Magyarország területéről: Bárdos Judit Felvidékről, Molnár Levente Erdélyből, Dino Benjamin pedig a Vajdaságból.

A külföldiek közül Marcin Czarnik, valamint Julia Jakubowska lengyel, Susanne Wuest osztrák, Christian Harting, Tom Pilath, és Enrique Keil német színészek játszanak a Napszálltában.

Sunset_laszlo-nemes_2
Jelenetfotó a Napszálltából
Forrás: Laokoon Filmgroup
Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője ? az azóta elhunyt kiváló szakember ? Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A Napszállta a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével, a Magyar Nemzeti Filmalap 1,59 milliárd forintos támogatásával és a magyarországi filmszakma közvetett támogatásával, az Eurimages, az Aide aux Cinémas du Monde ? Centre National du Cinéma et de l?image Animée ? Institut Français, az Indéfilms 6, a Kreatív Európa ? MEDIA és a TorinoFilmLab támogatásával.

 

Sunset_laszlo-nemes_3
Jelenetfotó a Napszálltából
Forrás: Laokoon Filmgroup
Nemes Jeles László új filmje Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a szeptember 6. és 16. között zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (Toronto International Film Festival ? TIFF) hivatalos válogatásába is meghívták. Az alkotást már a világpremier előtt csaknem 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.
A Napszállta 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

NAPSZÁLLTA
színes, magyar-francia film

Budapest, 1913 nyara ? a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák?Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle ? a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, és bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Sunset_laszlo-nemes_4
Jelenetfotó a Napszálltából
Forrás: Laokoon Filmgroup

Gyártó: Laokoon Filmgroup ? Playtime

Hossz: 142 perc

Országos bemutató: 2018. szeptember 27.

Magyarországon forgalmazza: Mozinet Kft.

A rovat további cikkei