fbpx

Velencei Biennále – Német és chilei művész kapja az Arany Oroszlán-életműdíjat

German artist Artist Katharina Fritsch poses on front of her sculpture Hahn/Cock which stands on the "Fourth Plinth" after its unveiling at Tafalgar Square in London on July 25, 2013. The 4.7m high sculpture will occupy Trafalgar Square's empty "Fourth Plinth" for 18 months. AFP PHOTO / WILL OLIVER (Photo by WILL OLIVER / AFP)

Katharina Fritsch német és Cecilia Vicuna chilei művész kapja idén az 59. Velencei Biennále Arany Oroszlán-életműdíját.

A szervezők keddi közleménye szerint a díjátadó ceremóniát az 59. Velencei Biennále megnyitásának napján, április 23-án rendezik meg. „Fritsch hozzájárulása a kortárs művészethez, különösen a szobrászathoz páratlan. Olyan figuratív műveket alkot, amelyek egyszerre hiperrealisztikusak és fantáziadúsak: tárgyak, állatok és emberek minden részletében hűen ábrázolt, de hátborzongató jelenésekké alakított másolatai. Fritsch gyakran megváltoztatja tárgyai méretarányát, összezsugorítja vagy hatalmasra nagyítja őket, és zavarba ejtő színnel vonja be őket: olyan érzés, mintha egy idegen civilizáció emlékműveit vagy egy különös poszthumán múzeumban kiállított műtárgyakat látnánk” – méltatta a 66 éves szobrászt Cecilia Alemani, a kiállítás kurátora a biennále honlapján.

A költő és festő Cecilia Vicuna életművét áttekintve Alemani felidézte, hogy a művész számos latin-amerikai író és költő antológiáit fordította és szerkesztette. Emellett aktivistaként régóta küzd az őslakosok jogaiért Latin-Amerikában és Chilében. A képzőművészet területén a festészettől a performanszon át az installációkig különböző műfajokban alkot. „Művészi nyelvezetének középpontjában az őslakos hagyományok és a nem nyugati ismeretelméletek iránti erős vonzalom áll” – írta a kurátor.

Nyitókép: Katharina Fritsch. Fotó: AFP/Will Olivier

A rovat további cikkei