Fraser, A múmia és Az őserdő hőse című filmek sztárja, aki az elmúlt évtizedben a háttérbe húzódott, Darren Aronofsky The Whale (A bálna) című filmjével tért vissza a rivaldafénybe a múlt héten kezdődött Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon megrendezett premieren.

A Lido filmpalotájának nagytermében percekig tapsolt a közönség a produkció végén, és a lelkes fogadtatáson Fraser a könnyekig meghatódott.

A színész a filmben Charlie-t alakította, egy 270 kilós angoltanárt, aki megpróbál kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves kamasz lányával. Fraser játékát a Variety.com cikke szerint máris Oscar-esélyesnek könyvelték el.

Aronofsky tíz éve dédelgette Samuel D. Hunter színműve megfilmesítésének tervét. Különösen a darab egy mondata fogta meg: „Az emberek képtelenek nem törődni.” A rendező szerint ez motiválta az adaptáció elkészítését. A megfilmesítés elsősorban azért váratott magára, mert sehogy sem talált megfelelő színészt Charlie szerepére egészen addig, míg pár éve meg nem látta Frasert egy kis költségvetésű brazil filmben.

„Charlie a leghősiesebb karakter, akit valaha játszottam” – mesélte Fraser. „A szuperereje abban rejlik, hogy meglátja a jót másokban, és segít előhozni belőlük” – tette hozzá.

A kanapéról csak ritkán mozduló férfi szerepéhez a jelentős túlsúlyt jelző maszkot és öltözéket készítettek számára. Volt, hogy akár hat órán át alakították át a szerep kedvéért. „Megtanultam, hogy hihetetlenül erős embernek kell lenned, fizikailag és szellemileg is, hogy ezt a testet be tudd lakni” – fogalmazott.

A tanár mély empátiával és szeretettel viseltetik környezete iránt. Igyekszik mindent megtenni lányáért, Ellie-ért is, akit a Stranger Things sztárja, Sadie Sink alakít.

Hunter sokáig vívódott, mielőtt rászánta megát a darab megírására, félt belevágni. „Úgy gondoltam, hogy csak úgy tudom megírni, ha a szeretet és az empátia vezet. Azt akartam, hogy Charlie világítótorony legyen a sötét, sötét tenger közepén” – mesélte.

Aronofsky 2008-ban már elnyerte az Arany Oroszlán-díjat A pankrátor című filmjéért, de a Fekete hattyú és A forrás című filmjei is a Lidón debütáltak. A The Whale című filmjét a fesztivál nemzetközi versenyprogramjában mutatták be. A mustra díjait szeptember 10-én adják át.

A filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítik szeptember 11-én, az amerikai mozikban pedig december 9-től láthatják a nézők.

Nyitókép: AFP/Tiziana Fabi