fbpx

Vera – Grecsó Krisztián regényének színpadi változata Grisnik Petra előadásában

A Kőszegi Várszínház Vera című produkciója 2022 januárjában a budapesti Thália Színház Arizona Stúdiójában látható.

Az egyszemélyes előadás Grecsó Krisztián Libri irodalmi közönségdíjas regénye alapján készült. Grisnik Petra írta színpadra, ő is játssza Verát. Az előadást Göttinger Pál rendezte, díszlettervezője Trifusz Péter, aki nemrég Vas megyei Prima díjat nyert.

Grecsó Krisztián író eddigi legszemélyesebb könyvének tartja a Verát. Miként mondja: „A főhőst a saját személyiségemből építettem fel: benne is ott van a szeretetéhség, a túlteljesítés és a hajlam a szorongásra.” A Kőszegi Várszínház produkciója kapcsán említi: „Az ő Verájuk nagyon ismeri és szereti az én Verámat. Ahogy azt kell. Beleszeretsz egy regénybe, és megeszed reggelire. A Grisnik–Göttinger Vera szerelemgyerek, továbbgondolás, szabadság, élet.”

A Kőszegi Várszínház vezetése tavaly, a pandémia első hullámának idején kérte fel Grisnik Petrát a Vera egyszemélyes színpadi változatának elkészítésére. „Amikor olvastam a regényt, folyamatosan felfedeztem benne saját gyerekkori élményeket.

Megtaláltam Verával a lelki kapcsolatot, és ez elég bátorságot adott ahhoz, hogy elvállaljam a szerepet és a szöveg magamra formálását is.

A szerkezet két fő pillére: a szerelem mint új érzés felfedezése, és a »ki vagyok én«, »ki az én családom« megismerése. Azt ugyanakkor végig lebegtetem, hogy én a kamaszlányt játszom-e vagy a felnőtt Verát, aki felidézi a gyerekkorát. A nézőre van bízva, hogyan rakja össze a mozaikokat. Számomra külön öröm, hogy a Tháliában léphetek fel az előadással, korábban nagyon szerettem a Thália társulatával dolgozni vagy akár csak bemenni oda” – meséli Grisnik Petra, aki szabad kezet kapott Grecsó Krisztiántól a mű átdolgozásához, színpadi szöveggé formálásához. A kőszegi bemutató után idén az Ördögkatlan Fesztiválra, a Kultkikötőbe, a Magvető Caféba és a Fishing on Orfű rendezvényére is meghívták a Verát.

„Fontosnak tartom, hogy a szabadtéri színházak saját produkciói ne csak egynyáriak legyenek, hanem megmutathassuk azokat máskor és máshol is. A Kőszegi Várszínház a Thália Színháztól kapott lehetőséget – köszönet érte –, hogy 2022 januárjában Budapesten játszhassuk a Vera című kamaradarabunkat, Grisnik Petra egyszemélyes előadását” – teszi hozzá Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója.

A Vera időpontjai a Thália Színház Arizona Stúdiójában: 2022. január 12. és 21.

Nyitókép: Grisnik Petra. Fotó: Trifusz Péter 

A rovat további cikkei