2022. október 15-én Szolnok négy legismertebb képzőművészeti helyszínén nagy sikerrel zajlott az idei Magyar Festészet Napja központi rendezvénye.

Az események az idén 120. évfordulóját ünneplő Szolnoki Művésztelepen kezdődtek: a Kert Galériában Nayg István Munkácsy-díjas képzőművész Részleges leltár című tárlata, majd a Rajzstúdió Galériában az idén hirtelen elhunyt Bráda Tibor emlékére szervezett üvegfestészeti kiállítás nyílt meg. A két vernisszázst a telepen hagyományos Festebéd követte, ahol több mint száz művész gyűlt össze, hogy a művészet hazai szentélyének ősparkjában közösen ünnepeljék a festészetet.

A művésztelepről gyalogszerrel tovább indulók a Damjanich János Múzeum Képtárát és a Vaszary János műveiből összeállított különleges válogatást tekintették meg. A múltbéli megmártózást követően az Aba-Novák Agóra Galériájába érve az Élő Magyar Festészet 2022 – Doyenek, középgeneráció, fiatalok című kiállítás Fiatalok szekciótárlatát a bevezetőjével Fazakas Réka művészettörténész adta át a közönségnek, majd a tömeg a Szolnoki Galériába igyekezett, ahol a Doyenek és a Középgeneráció szekció átgondolt kurátori koncepció által megépített, átfogó és a hazai festészet állapotát hűen tükröző kiállításba érkezett.

A megnyitó ünnepségen Verebes György, a Magyar Festészet Napja elnöke és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere mondott köszöntőt majd Pataki András, a KIM helyettes államtitkára tartott rendhagyó előadást. Az eseményen közreműködött a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese.

A program záróakkordja a Magyar Festészet Napja ünnepélyes díjátadó gálája volt, ahol a Doyenek szekció életműdíját Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész, a Középgeneráció díját Regős István Munkácsy-díjas festőművész, a Fiatal generáció díját Jagicza Patrícia festőművész vehette át.

Jagicza Patrícia érzékeny figuratív festményei a művész önmagához való viszonyát kutatják, munkái az önmegismerés aktuális fázisait dokumentálják. A festőművésszel idén nyáron beszélgettünk. Az interjúból kiderül, mikor vált neki fontosabbá az alkotás a kosárlabdázáshoz képest, és az is, milyen viszony fűzi a tárgyakhoz.

A Magyar Festészet Napja egész októberben zajlik, kiállítóhelyek és művészek százai csatlakoztak idén is a rendezvénysorozathoz, hogy közösen hirdessék a hazai festészet szeretetét.

Nyitókép: A Fiatalok szekció az Aba-Novák Agórában. Fotó: Nagy Katalin Matild