Az Uchebnik 1956 októberében játszódik: egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

uchebnik1

 

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt. Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től pedig az ELTE Filmszakára. A rendező 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét. A Focusfox Stúdióban készült Uchebnik producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

uchebnik2

 

A Montreali World Filmfesztivál Csicskár Dávid filmje mellett műsorra tűzi Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmrendezői bemutatkozását. A Bánki Gergely főszereplésével készült vígjáték a Filmalap fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjának elsőként elkészült alkotása. Az Uchebnik öt kontinensről érkezett 41 vetélytárssal versenyez a legjobb rövidfilm díjáért Montrealban.

 

Fotó: Uchebnik Facebook-oldala