A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idén szeptember 23. és 27. között várja az érdeklődőket. Mint azt az alapító-igazgatók, Balogh Rita producer és Sós Ágnes rendező a szeptember 15-i sajtótájékoztatón elmondták, a helyszín idén az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz.

bidf2

A két szervező mellett Hörcher Gábor és Varga Ágota rendezők is jelen voltak, akiknek alkotásai versenyfilmként szerepelnek a fesztivál programjában. Hörcher Drifter című alkotása lesz a fesztivál nyitófilmje 23-án, szerda este, amely bár több külföldi elismerést szerzett, csak most láthatják először a hazai nézők. Varga Ágota rendezése, a Szülei szeme korábbi alkotásának, a Szemük fénye folytatása; mindkét mű vak szülők és egészséges gyermekük sorsát követi nyomon: ?Éppen a kameránk előtt zajlott az a lúdbőrös, hátborzongató jelenet, amikor a kisfiú rájön, hogy a szülei nem látnak. Most már 11 éves és gyakorlatilag ő a szülei szeme.?

bidf1

A szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi szakmai zsűri nem csak dokumentum-, hanem játékfilmes rendezőkből is fog állni: például Gigor Attila vagy Enyedi Ildikó is részt vesz az alkotások bírálásában. A szekciók pedig mind a szembesítés tematikájára vannak felépítve: Nézz szembe a szüleiddel, Nézz szembe az öregedéssel, Nézz szembe az elnyomással és Nézz szembe a sztereotípiákkal. Sós felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek az egyedi, hosszadalmas folyamatok során létrejövő művek csak ennek a versenynek a keretében lesz látható a nagy vásznon hazánkban: ?Vadonatúj szakmának számítanak az úgynevezett kreatív dokumentumfilmek. Gyakorlatilag 3-14 évig készülnek, a kamera követi a sorsokat, folyamatokat figyel meg, hihetetlen szorgalommal és mélységgel. Itt már nincs szó pozitívumról vagy negatívumról, hanem magáról az életről.?

Fotó: BIDF