A fesztivál programjába az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb filmje is bekerült. A legjobb játék című film gép és ember kapcsolatát feszegeti. Deák Kristóf rendező az M5 csatorna augusztus 28-ai Kulturális Híradójában elmondta: az egyik leglényegesebb folyamat, amely újra és újra előkerül a történelem folyamán, az oszd meg és uralkodj elve. A végén mindig kiderül, hogy amikor az emberek rájönnek, hogy együtt éri őket igazságtalanság, és összeállnak, akkor tudnak tenni ellene ? mondta, hozzátéve, hogy ez a téma ? különböző formákban ? fontos számára. Az öt tagú zsűri döntése szerint 64 rövidfilm került a versenyprogramba, köztük van Kovács István nemrég Diák-Oscar-díjra jelölt Ostrom című alkotása is. Kovács István rendező arról beszélt, hogy a kisfilm nem olyan műfaj, amely gyakran megjelenik a mozikban, úgyhogy gyakorlatilag csak a fesztiválok alkalmával lehet látni. Akár a BuSho, akár más kisfilmes fesztiválok nagyon fontos megjelenési platformok ? mondta.


bestgameever_shot00006_600x326.png
A legjobb játékFotó: mecenatura.mediatanacs.hu

 

A nemzetközi szemlét 2004 óta szervezik meg és mára csaknem 80 ország képviselteti magát. A cél Kelet-Közép-Európa alkotóinak felzárkóztatása, valamint a kulturális identitás erősítése. Gábeli Tamás szemleigazgató kiemelte: most már nemzetközi szinten odafigyelnek arra, hogy ki az, aki díjazásban részesül a BuSho fesztiválon, nemzeti szaksajtóban is szoktak megjelenni ezzel kapcsolatban írások. ?Tehát valószínűleg nem rossz dolog, ha valakinek a nevét megemlítik majd a díjkiosztón? ? jegyezte meg. Mint a műsorban elhangzott, idén több mint 70 magyar nevezés érkezett a fesztiválra. Ezek közül látható lesz Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok, Brauner Máté Lauretta című és Hegyi Olivér Take Me Please című rövidfilmje is.


01_n_600x337.png
Sellők és Rinocéroszok

 

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában lesznek. A nemzetközi versenyprogram mellett kísérőprogramok, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programban. A kísérőprogramok között több évfordulóról is megemlékeznek, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattak, de Észtország centenáriumára is érkezett egy válogatás. Ezek mellett megtekinthetnek az érdeklődők olasz, portugál, valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is.

 

A további részletek ITT találhatók.

 

Forrás: MTI