Öt film és több száz színházi előadás után Choderlos de Laclos regényét zenedrámaként először a Budapesti Operettszínház mutatja be.

Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója szerint az előadás a színház sokszínűségét hivatott megmutatni. „Nem titkolt szándékom, hogy minél szélesebb közönségrétegeket szólítsunk meg folyamatosan, és szoktassunk be a Budapesti Operettszínházba” – mondta a főigazgató.

Kiss-B. Atilla

Kiss Csaba az általa rendezett Tajtékos dalok című produkció stiláris folytatásaként ismét egy francia darabot állított színpadra a Kálmán Imre Teátrumban. A rendező az előadás zenéjét méltatva elmondta: lenyűgözve nézte, ahogy Kovács Adrián zeneszerző rétegről rétegre fejtette meg zeneileg a szerepeket. „Mögöttünk van egy bonyolult regény, valamint több filmfeldolgozás előképei, mégis egyénien és saját ízlése szerint egy barokk világban elevenedik meg a mai gondolkodás, néha még Bartókot is ki lehet hallani” – mondta a rendező.

Kovács Adrián a zenéről elmondta: az úgynevezett „rizsporos” korszakot vette alapul. „Mégsem tekintem stílusjátéknak, inkább arra a kettősségre épül fel az egész, hogy a szereplők mást mondanak, mint amit valójában gondolnak. Ebben tud a zene segítség és kifejezőeszköz lenni, kicsit modern köntösbe öltöztetve” – mondta.

A produkcióhoz Berzsenyi Krisztina jelmeztervező korhű, részletgazdag és látványos jelmezeket tervezett. Az előadás díszlete maga a Kálmán Imre Teátrum egésze a színpaddal és a nézőtérrel együtt, vagyis a néző a vetítésekkel kiegészülő előadás aktív részesévé, míg a szereplők időnként saját karakterük nézőjévé válnak.

Az előadásban Kocsis Dénes/Sándor Péter, Polyák Lilla/Peller Anna, Széles Flóra/Gubik Petra, Janza Kata/Füredi Nikolett, Kelemen Hanna/Kardffy Aisha, valamint Cseh Dávid Péter/Angler Balázs játszik.

A darab szövegkönyvét Choderlos de Laclos regénye nyomán Kiss Csaba írta, a játékmester Bori Tamás, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi jegyzi.

Nyitókép: a Veszedelmes viszonyok alkotói.
Fotók: Art&Lens Photography/Operettszínház