Bajnai Zsolt a beszélgetésen jelenlévő pályázókat arra kérte, ?akasszák a hóhért?, és meséljék el saját tapasztalataikat, ötleteiket a Cseh Tamás Programmal kapcsolatban: a Program esetében ugyanis nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatos fejlődésre képes. ?Nagyon örülök a Cseh Tamás Program létezésének: korábban is próbálkoztunk koncertek szervezésével, és bár arra jutottunk, hogy érdemes lenne ezeket folytatni, anyagilag egyáltalán nem érte meg? ? kezdte Demeter István, a Tisza mozi igazgatója, a Cseh Tamás Program klubtámogatás nyertese. A Cseh Tamás Program 8 alprogramból áll, a Klubtámogatás alprogram célja a Budapesten kívüli koncertélet fellendítése: 2014-ben 49 vidéki klub kapott támogatást, köztük a szolnoki Tisza mozi is. A pályázók vállalták, hogy legalább 8 különböző, megyehatáron túli együttes belépődíjas koncertjét megszervezik a tavaszi klubszezonban.

cstp2
Demeter István, Kövecses Ferenc, Tóth József, Kovács Ákos és Bajnai Zsolt

?Jelenleg vidéken támogatás nélkül színvonalas kultúréletet fenntartani nem lehet? ? mondta Demeter István. Tóth Józseffel, a Jászkerület Kulturális és Művelődési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszéltek a munka nehézségeiről is. Mint elmondták, az infrastrukturális hiányosságokon kívül sokszor a zenekarokkal kapcsolatos problémák is nehezítették a tervezést. A Jászkerület Nonprofit Kft. szintén a klubtámogatás nyertesei között szerepel. Mint azt Tóth József hangsúlyozta, bár Jászberény rendelkezésére egy nagyjából 120-150 főt befogadni képes tér áll, a rendezvényeikből befolyó összeg még ebben az esetben sem volt elég újabb koncertek megszervezésére, azok reklámozására. ?A Program a továbbélést segítette elő, valamint azt, hogy tovább próbálkozzunk? ? mondta Tóth József. A magas jegyárak ugyanis elmondása szerint csak a közönséget riasztották el a rendezvények látogatásától. ?Most már a fiataloknak is érdemes hazajönni Jászberénybe, mert van olyan hely, ahol színvonalas koncerteken tudnak részt venni? ? tette hozzá.

A Cseh Tamás Program egy másik alprogramjának nyertese is elmondhatta tapasztalatait a pódiumbeszélgetésen: Kövecses Ferenc, az Amadeus Rádió kreatív igazgatója a Médiatámogatási alprogramon belül a Zenei Barangoló – Cseh Tamás nyomdokain című zenei rádiós magazinműsor létrehozásához kapott segítséget. ?A kereskedelmi rádióknak nincs túl sok lehetőségük arra, hogy fiatal, kezdő magyar zenekarokat felkaroljanak? ? mondta. Új műsorukban épp ezt a hiányosságot kívánták valamiképpen bepótolni. A pályakezdő zenekarok bemutatkozását lehetővé tette a Tiszavirág Fesztivál is: a rendezvénysorozat programjában négy, Cseh Tamás program által támogatott fiatal formáció (a Lóci játszik, Kalmár Panni és zenekara, a Zűrös Banda és a Nemulass) is lehetőséget kapott arra, hogy színpadra álljon. ?A Tiszavirág Fesztivál egy ingyenes rendezvény, épp olyan előadókat kerestünk, mint amilyenek a Program által támogatottak: fiatal, tehetséges zenekarokat, akiket bátran lehet bárhova hívni?- mondta Kovács Ákos, a fesztivál főszervezője. ?Mi elsősorban hangulatfesztivál vagyunk: bár a közönség talán a produkció neve alapján nem tudhatta, az pontosan mit takar, de abban biztos lehetett, hogy egy igen színvonalas koncertet fog látni.? ? szögezte le. Mint kifejtette, érdemes bemutatni, hogy Magyarországon a Quimby után is létezik zenei élet.

cstp3

Szolnokon a Program különböző alprogramjai által támogatottak könnyen tudtak együtt dolgozni, kialakítottak egyfajta együttműködést is. ?Mindenképp fontos, hogy a klub környezetében legyen olyan médium, amely tudja segíteni a rendezvények népszerűsítését? ? mondta Demeter István. Bár az Amadeus Rádió és a Tisza mozi közös munkája már a Programot megelőzően is megindult, most még szorosabbá vált, az együttműködésből pedig sokat tanultak is. ?A működés során egy négyoldalú párbeszédnek kell folynia a klub, a média, a zenekarok és a közönség között: akkor tényleg valamiféle kis közösség tud kialakulni? ? hangsúlyozta Demeter István. Tóth József a Program esetleges jövőbeli újításaként azt ajánlotta, ne csak a megyeszékhelyek koncerthelyszíneinek felfejlesztése szerepeljen kiemelt célként, hanem nyissanak a kisebb települések felé is. ?Jászberény példája jól mutatja, hogy egy megyében több olyan város is létezhet, ami hasonló lehetőségekben szívesen részt venne: nem lenne baj, ha egy megyén belül két-három olyan pont is létezne, ahová a fiatalok el tudnak menni, már csak a közlekedés, a távolságok miatt is? ? emelte ki.

Fotó: Csákvári Zsigmond