Mint azt Lantos Anikó fesztiváligazgató az augusztus 25-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Thália Színház évente három fesztivállal várja a közönséget, köztük a hagyományosnak számító évadnyitó programmal, a Vidéki Színházak Fesztiváljával is. A színházakkal együttműködve kialakított fesztiválprogram idén hat nagyszínpadi és két stúdióprodukciót hoz el nyolc vidéki színházból a fővárosba. Hangsúlyozta: a fesztivál egyben verseny is, a bemutatott darabokat öttagú zsűri értékeli, a győztes előadásoknak díjakat is kiosztanak. A zsűri tagjai között szerepel majd V. Nagy Viktória, a Heti Válasz kulturális újságírója, Eszes Andrea, a Nők Lapja vezető szerkesztője és Schnell Ádám, a Nemzeti Színház színművésze is.

Lantos Anikó megköszönte a színházaknak, hogy évadkezdő munkálataik mellett a fesztiválra is időt és energiát szakítottak. ?Nagy feladatot jelent száz kilométereket áthidalni? ? tette hozzá a fesztiváligazgató. Kiemelte: a fesztivál idén is a színház fenntartójának, a Fővárosi Önkormányzatnak és az Nemzeti Kulturális Alapnak a támogatásával jöhetett létre, segítségükkel lehetőségük van a nézőknek is kedvezményes árú jegyeket és bérleteket biztosítani. Három előadást azonban azok is átélhetnek majd, akiknek azokat a helyszínen nincsen lehetőségük megnézni: az MTVA a Bernarda Alba háza, Az eltört korsó és a Közellenség című előadásokról televíziós felvételt készít.

A vidéki színházak rendezőivel és színészeivel a sajtótájékoztatón Mohácsi Szilvia beszélgetett, aki elmondta: bár a darabok kiválasztása során nem törekedtek tematikai egységek kialakítására, ő egy közös pontot, az igazságkeresés, a hazugságokkal való szembenézés motívumát mégis mindegyik darabban felfedezni véli. Haumann Máté színész Ibsen A vadkacsa című klasszikus darabjában játssza majd Hjalmar Ekdalt, Werle nagykereskedő fiát a nagyszínpadon, szeptember 8-án. Véleménye szerint a színmű megírásával Ibsen saját magával vetett számot. ?Arról is szól, mennyire vallja be az ember saját magának a kudarcait ? és a sikereit? ? mondta a színész. A vadkacsa Guelmino Sándor rendezésében, a Veszprémi Petőfi Színház előadásában érkezik a Tháliába.


thalia2_590x393.png
Fekete Péter, Haumann Máté és Bakos-Kiss Gábor

Szerdán, szeptember 9-én Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiáját adja elő az Egri Gárdonyi Géza Színház. Mint azt Blaskó Balázs Jászai-díjas színész kifejtette, a darab fő problémája az, hogy hogyan válik egy közösség a pénz hatalmának kiszolgáltatottá, hogyan képes a vagyon emberi kapcsolatokat torzítani és manipulálni. ?Itt nem a bosszú a lényeg, nem a bűn és bűnhődés? ? véli a darabban Illt játszó színész. ?Az igazságszolgáltatás magában a nézőben fog megfogalmazódni.? A darabot Csiszár Imre rendezte.

A Párcsere című darabbal a Kecskeméti Katona József Színház a népszerű kortárs író, Jurij Poljakov darabját hozza a színházba Cseke Péter rendezésében, szeptember 10-én. A Jászai Mari-díjas színész és rendező kifejtette: a Homo erectus alcímű darab csak első ránézésre tűnhet könnyed szerelmi vígjátéknak, hiszen valójában jóval komolyabb kérdéseket is felvet. ?Már Shakespeare is tudta, hogy kell valami, ami becsábítja a nézőt a színházba? ? nevetett a rendező. Véleménye szerint a nagy testi levetkőzésként induló történetből lelki ?levetkőzés? lesz, melynek végső kérdése, hogy létezhet-e hazugságra épülő társadalom. A színház előadása Moszkvába is meghívást kapott, ahol október végétől november közepéig többször is láthatja majd a közönség.


thalia7_590x393.png
Sztarenki Pál, Farkas Ignác és Blaskó Balázs

A fesztiválon szeptember 11-én a Miskolci Nemzeti Színház Heinrich von Kleist vígjátékát, az Eltört korsót Szőcs Artúr rendezésében játssza, szeptember 12-én, szombaton pedig egy másik Kleist darab érkezik a Thália színpadára a Zalaegerszegi Hevesi Színház előadásában. A Sztarenki Pál rendezte darabbal a társulat a német drámaíró Kohlhaas Mihályról szóló elbeszélésének Tasnádi István által írt feldolgozását adja elő. A Közellenség című darab úgynevezett zenés uszítás, amely arra a kérdésre is választ keres, hogy vannak-e az igazságkeresésnek határai. A Farkas Ignác által játszott jogkövető lókereskedőt, Kohlhaas Mihályt az állam részéről súlyos sérelem éri: elkobozzák két gyönyörű lovát. ?Ezután elpattan benne egy húr és embereket kezd ölni az igazáért? ? foglalta össze a darabot a színész. Az előadás során az áldozatok, a lovak szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, hiszen Tasnádi István történetében őket tette főszereplővé. ?Úgy gondolom, olykor hajlamosak vagyunk épp az áldozatokról megfeledkezni? ? tette hozzá Sztarenki Pál rendező.

A zárónapon két stúdióprodukciót láthatnak a nézők: a Váci Dunakanyar Színházból Václav Havel Audiencia és Vernisszázs című színműveit Nagy Péter István rendezésében, valamint Kaposvárról Gareth Armstrong Shylock című darabját, amelyet Kővári Katalin rendez. A két előadott Havel-művet Ferdinand Vaněk személye, az író alteregója köti össze. A főszereplőt játszó Bakos-Kiss Gábor véleménye szerint az Audiencia köz-, a Vernisszázs pedig inkább magánügyekkel foglalkozik. Mindkettő azt mutatja be, hogyan küzdhet egy ember az ellen, hogy egy rendszer beszippantsa. A kaposvári Csiky Gergely Színház Shakespeare A velencei kalmárját állítja fejre és mutatja be egy mellékszereplő, Shylock szemszögéből. A novembertől Olaszország több városában is bemutatásra kerülő előadást egyetlen színész, Hunyadkürti György játssza.

A Vidéki Színházak Fesztiválja szeptember 7-én, hétfőn a Békéscsabai Jókai Színház produkciójával, Federico García Lorca Bernarda Alba háza című spanyol drámájával kezdődik. A darabról Fekete Péter, a békéscsabai színház volt igazgatója és a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének leköszönő elnöke beszélt. Mint azt kifejtette, Bernard Alba háza a tradíciók, a bezártság, a titkos álmok háza. Béres László rendezésében a darab a flamenco világával találkozik: félig táncjáték, félig színházi előadás. Fekete Péter elmondta: a darab jelentős sikereket ért el más európai városokban is, így kíváncsian várják, a fesztiválon milyen eredményt tudnak vele elérni. ?Egy ilyen mezőnyben nagyon nehéz helyzetünk lesz? ? tette hozzá.

Fotók: Csákvári Zsigmond