Egy klasszikussal lép fel szeptember 6-án a Békéscsabai Jókai Színház: Katona József Bánk bánját Szabó K. István állította színpadra modernizált szöveggel. Mint a rendező emlékeztetett, már a szerző is több verziót hagyott hátra a darabból, ráadásul a nyelvújítás időszakában írta főművét, melynek nyelvezetét a mai középiskolások nagyon nehezen értik már. Szabó K. István szerint azonban rendkívül értékes anyagról van szó: ?Katona egyike a magyar zseniknek? ? fogalmazott a rendező, aki ezért Zalán Tibor drámaíróval megpróbálta a Bánk bánt ?átvezetni? mai magyar nyelvbe.


_sad3607_600x400.png
Ványa bá

 

Guelmino Sándor rendezésében találkozhat a közönség Barta Lajos Szerelem című tragikomédiájával szeptember 7-én. A rendező elmondása szerint ez a száz éve bemutatott darab volt az, amelynek a szövegén a legkevesebb változtatást végezte az elmúlt években. Ennek a kornak a színművei ?határozott dramaturgiai lábakon? állnak, ilyen szempontból kár lett volna hozzányúlni a Szerelemhez ? jegyezte meg Guelmino Sándor, hozzátéve: a kihívás ezért abban állt, hogy a szöveg és a korhű díszlet ellenére a ma nyelvén szóljon a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadása, közben pedig megmaradjon a darab humora is.


szp_4773_600x399.png
Tartuffe

 

A Thália nagyszínpadán Moliere Tartuffe című művét mutatja be a Tatabányai Jászai Mari Színház szeptember 8-án, az Arizona Stúdióban pedig a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház lép fel Harold Pinter Hazatérés című drámájával. Mertz Tibor lesz a címszereplője Csehov klasszikus színművének, melyet Ványa bá címmel a Szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában, Réthly Attila rendezésében tekinthet meg a közönség szeptember 9-én. Hamvai Kornél drámaíró elmondta: az előadáshoz az eddigi fordításoknál sokkal nyersebb szöveget készített, amelyet nem leng körül az a melankólia, amely az eddigi magyar fordításokat jellemezte. ?Ez egy szikár Csehov, amelyben a lényeg azért megvan? ? jellemezte munkáját. A Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájával vendégszerepel szeptember 10-én. Ezen a napon az Arizona Stúdióban a Debreceni Csokonai Színház Virginia Woolf Orlandóját mutatja be.


052_orlando_16_03_11_600x432.png
Orlando

 

Lantos Anikó beszámolója szerint a fesztivál egy nagyszabású produkcióval zárul: a Pécsi Nemzeti Színház színrevitelében Peter Shaffer Amadeusát élvezheti a közönség. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is öttagú zsűri kíséri figyelemmel az előadásokat, melyek közül hármat ? Bánk bán, Tartuffe és Ványa bá ? a közmédia is rögzít ? mondta el a fesztiváligazgató.

 

Forrás: MTI

Fotók: thalia.hu