Aki járt már smART XTRA! eseményén, pontosan tudja, hogy ez az a tér, ahol TÉNYLEG bármi megtörténhet. A művészet és a technológia kapcsolatát bemutató sorozatban Kovács Andi a legkülönbözőbb és legizgalmasabb alkotókat hívja meg és párosítja, hogy kollaborációjukkal kiterjesszék saját művészeti területüket, és valami igazán rendhagyót hozzanak létre.

Hogy csak a legutóbbiakat említsem, láttunk már LEDekkel kommunikáló ruhákat, szinesztéziát produkáló szintetizátort, „szobát”, amit a saját testünk mozgásával alakíthatunk, a november 30-ai eseményen pedig az EJTECH és Varga Dóra érintésre „zenélő” textiljeivel és üvegeivel ismerkedtünk meg.

Az EJTECH-et alkotó Kárpáti Judit Eszter textilművész és Esteban de la Torre média- és hangművész mindig más helyszínen állítja fel térspecifikus audiovizuális installációját, a Sensoriumot. Judit szavaival élve ez egy „olyan interaktív rendszer, ahol érzékelés alapú hangterek jönnek létre az emberi jelenlét és érintés által.

Egy hálózat, amely az érzékeket, az anyagokat, a digitális környezetet, fizikai interakciót és az embereket köti össze egymással.”

Mikor körbejárunk a Trafóklubban, minden tárgyat megérinthetünk, és minden egyes érintésre bizonyos hangokat és fényeket aktiválnak a textilek, kövek, üvegek. Az így átélt élményt az alkotópáros techno-spiritualizmusnak nevezi. „A techno-spiritualizmus hatására az ember a belső mechanizmusaira figyel. A lényeg egyfajta belső tervezés, belső mérnöki munka a kortárs művészet és tudományos gondolatok mentén.”

A duóhoz ezúttal Varga Dóra is csatlakozott, aki üvegszobraival tette teljessé a Sensorium élményét. Dóra ezúttal két alkotását, a Sound Spills-t, valamint a 2048-at hozta el – előbbi megalkotásában szintén Estebannal dolgozott együtt.