A bemutatók sorát október 8-án nyitják Francis Veber Bérgyilkos a barátom című bohózatával. A főbb szerepekben a vendégként játszó Nagy Viktor mellett Tamási Zoltánt, Szabó Győzőt, Mózes Andrást és Gubás Gabit láthatjuk majd; a darabot Vida Péter állítja színpadra, akinek ez lesz az első nagyszínpadi rendezése.

A következő bemutató november 5-én igazi különlegességnek ígérkezik: Schell Judit színésznő és Finta Gábor táncművész közös produkcióban játsszák el Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című drámáját. A háború alatt játszódó történetben a szökött katona és a bujkáló fiatal nő ? összezárva egy elhagyatott villában ? szeretné átélni Budapest ostromát. Szorult helyzetükben nemcsak egy új, képzeletbeli világot képesek álmodni maguknak ? miközben a villán kívül vérben és romokban szűnik meg a valóság ?, hanem egymás iránti vonzalmuk is kialakul.

fb

Alexandre Dumas és Jean Paul Sartre Kean, a színész romantikus vígjátéka lesz a 2017-es év első bemutatója: ezt március 4-én láthatja először a közönség. Keant hitelezők szorongatják, féltékeny férjek keresik halálra és ebben a szorult helyzetében más sem hiányzik neki, minthogy szerelembe essen egy szökevény menyasszonnyal, aki mindenáron színésznő szeretne lenni. Főszereplők: Szervét Tibor és Gubás Gabi, a darab rendezője Kelemen József.

Carlo Goldoni vígjátékát ? a Két úr szolgája klasszikus mű átirataként ? A főnök meg én meg a főnök címmel mutatják be április 29-én. Az olaszok mindig kicsit másképp élik az életet, az olasz alvilág gyakran összeér az olasz elittel, a rengeteg helyzetkomikum pedig csak bonyolítja ezt az egyébként is átláthatatlan világot. Molnár Piroska és Vida Péter, a nevettetés nagymesterei jelenítik meg a figurákat, Sebestyén Aba pedig rendezőként a tőle megszokott szakmai tudással és egyéni látásmóddal viszi színre Truffaldino csetlés-botlásait.

Az Arizona színpadán 2016. november 27-én mutatják be Venegyikt Jerofejev Moszkva-Petuski darabját Fodor Annamária, Tóth Eszter, Tamási Zoltán szereplésével, Tamási Zoltán rendezésében. Oroszország a nagy, távoli vonatutazások és a csodavárás földje, de a szláv lélek nehezen lenne meg bőrönd nélkül, mely tömve van magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel. Érdekes emberek világába enged bepillantást az orosz szerző darabja.

csanyi-sandor-7

 

Szokványos és újszerű

?Kinevezésemkor olyan tervekkel vágtam bele ebbe a munkába, amelyeket mára sikerült megvalósítanom. Amellett, hogy igényes szórakoztatást nyújtunk, olyan közönségszínház jött létre, amely évadonként izgalmas kísérletekként némileg a szokványostól eltérő darabokat is bemutat. Amit mi játszunk, az egyedülálló a városban, hiszen a klasszikusokat ? például Goldoni művét ? annyira átírjuk, hogy szinte új darab lesz a régi vázon? ? mondta a Kultúra.hu-nak Csányi Sándor, aki nemcsak színésze, de harmadik éve művészeti vezetője is a Thália Színháznak.

Bárki, aki nézőként eljön hozzánk ? jegyezte meg ?, olyan élményt kap, amelyet színházlátogatóként joggal várhat el. A vígjátékainknak megvan a törzsközönsége, de látjuk, hogy kezd kialakulni az a réteg is ? bár ez még nehezen megy ?, amely igényli az újszerűséget. Célunk az egészséges egyensúly kialakítása a kettő között. Fontosnak tartom továbbá, hogy az előadásaink mentesek legyenek a politikától ? tette hozzá.

 

?Jelentős változás volt az életünkben, hogy ez év január 1-jétől már nem befogadó, hanem társulati színház vagyunk. A fesztiválok megrendezése továbbra is nálunk maradt, és a stúdióinkban is van nagyjából harminc befogadott darab, melyeket más társulatok hoztak létre, és amelyek nálunk kerülnek színre? ? emelte ki Csányi Sándor.

Bár úgy érzem ? mondta ?, hogy a sajtó szereti elsiratni a színházat, mégis a számok azt mutatják, az emberek szeretik ezt a fajta szórakozást. Egy statisztika szerint sokkal több színházjegyet vásárolnak csak Budapesten, mint ahány jegyet eladnak a focimeccsekre országosan. Láttam külföldön is előadásokat, és azt mondhatom, mi, magyarok igenis büszkék lehetünk ? mutatott rá. Ott általában nem társulatok vannak, hanem a színészek összejönnek egy-egy előadásra. Szintén focihasonlattal élve: nem elég összeválogatni a legjobb játékosokat, ha nincsenek kellően összeszokva, nem hozzák a várt eredményt. Nálunk a társulatban a színészek legalább négy-öt éve együtt dolgoznak, és ez meg is látszik az előadásaink színvonalán ? hangsúlyozta a művészeti vezető.

 

Tölgyesi Tibor

Fotó: Thália Színház