A bemutatók sorát október 8-án nyitják Francis Veber Bérgyilkos a barátom című bohózatával. A főbb szerepekben a vendégként játszó Nagy Viktor mellett Tamási Zoltánt, Szabó Győzőt, Mózes Andrást és Gubás Gabit láthatjuk majd; a darabot Vida Péter állítja színpadra, akinek ez lesz az első nagyszínpadi rendezése.

A következő bemutató november 5-én igazi különlegességnek ígérkezik: Schell Judit színésznő és Finta Gábor táncművész közös produkcióban játsszák el Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című drámáját. A háború alatt játszódó történetben a szökött katona és a bujkáló fiatal nő ? összezárva egy elhagyatott villában ? szeretné átélni Budapest ostromát. Szorult helyzetükben nemcsak egy új, képzeletbeli világot képesek álmodni maguknak ? miközben a villán kívül vérben és romokban szűnik meg a valóság ?, hanem egymás iránti vonzalmuk is kialakul.

Alexandre Dumas és Jean Paul Sartre Kean, a színész romantikus vígjátéka lesz a 2017-es év első bemutatója: ezt március 4-én láthatja először a közönség. Keant hitelezők szorongatják, féltékeny férjek keresik halálra és ebben a szorult helyzetében más sem hiányzik neki, minthogy szerelembe essen egy szökevény menyasszonnyal, aki mindenáron színésznő szeretne lenni. Főszereplők: Szervét Tibor és Gubás Gabi, a darab rendezője Kelemen József.

Carlo Goldoni vígjátékát ? a Két úr szolgája klasszikus mű átirataként ? A főnök meg én meg a főnök címmel mutatják be április 29-én. Az olaszok mindig kicsit másképp élik az életet, az olasz alvilág gyakran összeér az olasz elittel, a rengeteg helyzetkomikum pedig csak bonyolítja ezt az egyébként is átláthatatlan világot. Molnár Piroska és Vida Péter, a nevettetés nagymesterei jelenítik meg a figurákat, Sebestyén Aba pedig rendezőként a tőle megszokott szakmai tudással és egyéni látásmóddal viszi színre Truffaldino csetlés-botlásait.

Az Arizona színpadán 2016. november 27-én mutatják be Venegyikt Jerofejev Moszkva-Petuski darabját Fodor Annamária, Tóth Eszter, Tamási Zoltán szereplésével, Tamási Zoltán rendezésében. Oroszország a nagy, távoli vonatutazások és a csodavárás földje, de a szláv lélek nehezen lenne meg bőrönd nélkül, mely tömve van magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel. Érdekes emberek világába enged bepillantást az orosz szerző darabja.

 

Szokványos és újszerű

?Kinevezésemkor olyan tervekkel vágtam bele ebbe a munkába, amelyeket mára sikerült megvalósítanom. Amellett, hogy igényes szórakoztatást nyújtunk, olyan közönségszínház jött létre, amely évadonként izgalmas kísérletekként némileg a szokványostól eltérő darabokat is bemutat. Amit mi játszunk, az egyedülálló a városban, hiszen a klasszikusokat ? például Goldoni művét ? annyira átírjuk, hogy szinte új darab lesz a régi vázon? ? mondta a Kultúra.hu-nak Csányi Sándor, aki nemcsak színésze, de harmadik éve művészeti vezetője is a Thália Színháznak.

Bárki, aki nézőként eljön hozzánk ? jegyezte meg ?, olyan élményt kap, amelyet színházlátogatóként joggal várhat el. A vígjátékainknak megvan a törzsközönsége, de látjuk, hogy kezd kialakulni az a réteg is ? bár ez még nehezen megy ?, amely igényli az újszerűséget. Célunk az egészséges egyensúly kialakítása a kettő között. Fontosnak tartom továbbá, hogy az előadásaink mentesek legyenek a politikától ? tette hozzá.

 

?Jelentős változás volt az életünkben, hogy ez év január 1-jétől már nem befogadó, hanem társulati színház vagyunk. A fesztiválok megrendezése továbbra is nálunk maradt, és a stúdióinkban is van nagyjából harminc befogadott darab, melyeket más társulatok hoztak létre, és amelyek nálunk kerülnek színre? ? emelte ki Csányi Sándor.

Bár úgy érzem ? mondta ?, hogy a sajtó szereti elsiratni a színházat, mégis a számok azt mutatják, az emberek szeretik ezt a fajta szórakozást. Egy statisztika szerint sokkal több színházjegyet vásárolnak csak Budapesten, mint ahány jegyet eladnak a focimeccsekre országosan. Láttam külföldön is előadásokat, és azt mondhatom, mi, magyarok igenis büszkék lehetünk ? mutatott rá. Ott általában nem társulatok vannak, hanem a színészek összejönnek egy-egy előadásra. Szintén focihasonlattal élve: nem elég összeválogatni a legjobb játékosokat, ha nincsenek kellően összeszokva, nem hozzák a várt eredményt. Nálunk a társulatban a színészek legalább négy-öt éve együtt dolgoznak, és ez meg is látszik az előadásaink színvonalán ? hangsúlyozta a művészeti vezető.

 

Tölgyesi Tibor

Fotó: Thália Színház