Szakértők megállapították, hogy a tavaly év végén talált kard igazi régészeti ritkaság.

399913072_351486477452841_4853669243211439544_n-1_16.jpg
Az 1100 éves kard. Fotó: Trevor Penny

Trevor Penny mágneshorgász 2023 novemberében elveszett és eldobott tárgyak után kutatott az oxfordshire-i Cherwell folyóban. A férfinak nem volt szerencséje aznap, csak állványrudakat talált – írja a Live Science. Mikor kihúzta a vízből a kardot, elsőre nem tudta, mi az. „A híd egyik oldaláról átkiáltottam egy barátomnak, hogy megkérdezzem, mit is találtam. Felém futva kiáltotta vissza, hogy úgy néz ki, mint egy kard.”

Penny az internetre feltöltött képek segítségével próbálta beazonosítani a kardot, majd értesítette a régió civilek által talált régészeti leletekért felelős tisztségviselőjét, és átengedte a tárgyat a szakértőknek, akik megállapították, hogy az valóban viking fegyver.

A körülbelül ezeregyszáz éves kard abból a korszakból származik, amely a nyolcadik században kezdődött, és amely során a skandináv pogány vikingek a Brit-szigeteken portyáztak, hódítottak és kereskedtek. Az általuk elfoglalt területeket a tizedik században fokozatosan visszahódították a brit uralkodók. Habár az idegenek a 11. századig időszakosan jelen voltak a területen, a viking kor véget ért az 1066-os Stamford Bridge-i csatával.

Az újonnan felfedezett kard jelenleg az Oxfordshire Museum Service birtokában van, és rövidesen a látogatók számára is megtekinthető lesz – közölte az Oxford Mail.

A leletet megtaláló Trevor Penny kisebb jogi vitába keveredett, ugyanis az érintett területen nem megengedett a mágneshorgászat. Az illetékes, Canal & River Trust nevű szervezet végül szemet hunyt a kihágás felett – azzal a kikötéssel, hogy Penny a múzeumnak adja a kardot, ami meg is történt.