A Budapest Bábszínház május 6. és 19. között rendezi az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált a 10. Színházi Olimpia keretei között. Az esemény a szakmának és a nézőknek egyaránt betekintést nyújt a nemzetközi kortárs bábművészet élvonalába.

Óriási lesz a felhajtás a Budapest Bábszínház épülete előtt május 6-án délután 17 órától az első Abstract – Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál nyitórendezvényén. Ezen a napon a bábszínház kitárja kapuit, lezárják az Andrássy utat, és óriásbábok lepik el a főutat. A La Fam spanyol társulat egy különleges, robotikus bábbal érkezik a felvonulásra, amelyhez a Budapest Bábszínház Helló, Héraklész! című előadásának óriásbábjai is csatlakoznak majd. Az Andrássy úti óriásbáb-felvonulás a Budapest 150 programsorozat keretén belül valósul meg.

A szabadtéri esemény mellett a nyitónap az AbstractTalks szakmai konferenciával indul délelőtt, és a Carson Coma akusztikus koncertjével zárul a Budapest Bábszínház nagyszínpadán.

A választásról Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta: a Carson Coma egy olyan együttes ma Magyarországon, akiknek zenei kultúrája, a fiatalokhoz szóló őszinte hangja közel áll a Budapest Bábszínház szellemiségéhez, nem véletlen tehát a népszerű zenekar meghívása a fesztiválra, sőt azt is elárulta, hogy további közös terveik is vannak.

A hiánypótló fesztiválra méltán elismert művészek, a szakma nagyjai fogadták el a meghívást, mint például a hazánkba örömmel visszatérő Duda Paiva holland bábművész, Stephen Mottram Angliából, vagy a dél-afrikai származású Janni Younge. Vendégül látnak továbbá izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat többek között Franciaországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Mexikóból és a határon túlról is. Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábművészet szakának másodéves hallgatói is meghívást kaptak egy vizsgaelőadásukkal.


64369e68e912f5196fc7cb15.jpg
Kocsis Eszter a Ponttól pontig. című előadás próbáján. Fotó: Piti Marcell

„A fesztivál lehetőséget ad számunkra, hogy a programba a legjobb nemzetközi előadásokat tudjuk meghívni. Bízunk abban, hogy a nézőinknek megmutathatjuk, milyen széles skálán mozog ez a műfaj, és még nyitottabbá tudjuk tenni őket saját kísérletezéseinkre. A Budapest Bábszínház ebben az évadban felélesztette Kísérleti Stúdióját, amelynek célja progresszív: a kortárs bábművészet új útjait kereső produkciók létrehozása. Egyértelmű volt számunkra, hogy a program első bemutatójának, a Ponttól pontig.-nak az Abstract Fesztiválon kell megtörténnie, külföldi kollégáink körében. Ez az egyik előadásunk, amellyel a társulatunk képviseli magát” – tette hozzá az igazgató.

Nyitókép: Janni Younge: Hamlet. Fotó: Alan Eason