Az ORIGO Filmstúdió bejáratánál egy külső parkolóba, majd az ott felállított ellenőrzőponthoz irányítják az érkezőket. A digitális azonosítást követően egy gép – a csukló odatartásával – testhőmérsékletet mér, 37 és fél fok felett koronavírus tesztre irányítják az érkezőket.

A stúdió március közepén szigorú protokollt vezetett be: az utazási korlátozás alá eső országokból kizárólag két negatív covid-teszt után fogadnak stábtagokat, akik az itt tartózkodásuk alatt folyamatos egészségügyi megfigyelés és szűrés alatt állnak. A sztárok közelében dolgozó fodrászokat, sminkeseket naponta, a stáb többi tagját heti két-három alkalommal tesztelik. Az idén tízéves ORIGO Filmstúdióban jelenleg három nagy nemzetközi produkció forog.

A Dűne stábja szerdán Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost látta vendégül. Káel Csaba a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy a mintegy 20 ezer filmes szakembernek folyamatos munkát biztosítsanak, és amint lehetséges, biztonságos körülmények között újra forgathassanak a magyar és külföldi produkciók.

„Magyarország számára a filmipar kiemelt stratégiai ágazat, és továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk a versenyképesség megőrzését, fejlesztését. 2019-ben a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg meghaladta a 164 milliárd forintot. Ez 49 százalékos növekedés az előző évhez képest.”

Káel Csaba

Káel Csaba megjegyezte: a külföldi produkciók magyarországi jelenléte egyrészt a 30 százalékos adókedvezménynek, valamint a tapasztalt filmes szakembereknek köszönhető.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a járványveszély időszakában újabb pályázatokat írtak ki, a különböző televíziós produkciókra több mint ezer pályázat érkezett. Hozzátette: 10 milliárd forint áll rendelkezésre idén a filmtámogatásra, további 7 milliárd pedig a televíziós és streaming produkciókra. Budapest – London után – Európa második filmes fővárosa, éppen ezért szükség van a stúdiókapacitások bővítésére, hamarosan stúdióépítési programot hirdetnek – jelentette be Káel Csaba.

A filmstúdióban átadták a magyar filmesek előtt tisztelgő „Csillagösvényt”, a magyar vonatkozású Oscar-díjasok falát, valamint a ma ismert hollywoodi filmgyártás alapjait lefektető magyar filmes, Zukor Adolf és a nemrég elhunyt producer, Andy Vajna irodáinak replikáját.

Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezőnek is akad egy csillaga a stúdió gránitpadlóján. Beszédében hangsúlyozta: a negyvenhez közeledve is fiatal filmesnek számít, első nagyjátékfilmjén dolgozik, amely az Unoka munkacímet viseli. A csavaros thriller egy becsapott nagypapáról és az igazságtevő unokájáról szól, ennél többet azonban a rendező nem volt hajlandó elárulni. „Az elvárás felém – a kiváló elődök okán is – a világszínvonal. Ezek az emberek inspiráltak engem a munkásságukkal, és elhitették velem, hogy Pesten született gyerekként is tud az ember olyan filmet készíteni, amelyet megnéz az egész világ.”

Deák Kristóf hozzátette: Magyarországon kiváló szakemberek dolgoznak, kiemelkedő a filmes képzés színvonala, és magasra helyezi a mércét az elődök öröksége.

A nyitóképen: Deák Kristóf. Fotók: Hirling Bálint