Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes, felszabadult és mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott darabja, a Sad Case. A mexikói mambóra készült koreográfia a szó szoros értelmében termékeny időszakban, Sol León már igencsak előrehaladott terhessége idején született meg, ami egészen új, inspiráló erővel hatott az alkotópárosra. Az előadásban részt vevő három férfi és két női karakter markánsan eltérő karaktereket testesít meg, akik egymástól független mozdulataikat sokszor mégis összhangban mutatják be, miközben előadják az emberi test korlátait feszegető, olykor tárgyakat, máskor állatias gesztusokat is megformáló koreográfiát.

Megkezdődtek a próbák a Magyar Nemzeti Balett új évadára. Forrás: Facebook

A világ egyik vezető kortárs táncműhelyének számító Holland Táncszínház együttesében az 1980-as évek végén talált egymásra a madridi Nemzeti Balettakadémiáról érkező Sol León és a londoni Királyi Balettiskola egykori növendéke, Paul Lightfoot. Az egymást inspiráló alkotópáros az elmúlt több mint három évtizedben csaknem hatvan darabot készített anyatársulatuk számára, aminek 2002-től házi koreográfusai, 2012-től pedig művészeti vezetői voltak 2020 augusztusáig. Sol León és Paul Lightfoot, akik most először dolgoznak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel, személyesen tanították be koreográfiájukat az együttesnek Menghan Lou balettmester segítségével. A darabot kettős szereposztásban Starostina Kristina, Takamori Miyu, Balázsi Gergő Ármin, Rónai András és Taravillo Mahillo Carlos, valamint Furuhashi-Huber Inès, Lee Yourim, Palumbo Valerio, Kiyota Motomi és Sardella Francesco mutatják be.

Az est első kétharmadában a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárjának két hasonlóan izgalmas produkciója tér vissza,

köztük a nemzetközileg elismert koreográfus, Alexander Ekman egyik híres darabja, a Cacti, amiben az alkotó (ön)ironikus módon emlékezik meg a kortárs táncműveknek a nézők számára olykor félreérthető vagy értelmezhetetlen jellegéről. Szintén látható az esten Lukács András, a Magyar Nemzeti Balett és a Bécsi Állami Operaház korábbi vezető táncosának és alkotójának, a Győri Balett művészeti vezetőjének 2011-es munkája, az Örvény, amit Stephen Daldry Az órák című filmje és Philip Glass ehhez komponált muzsikája ihletett.

Az Új(ra) lendületben, a Magyar Nemzeti Balett modern estje az évadban hat alkalommal, szeptember 17-én és 18-án, 19-én kétszer, valamint 22-én látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Nyitókép: jelenet a 2016-os Sad Case című balettelőadásból (rendező-koreográfus: Sol León–Paul Lightfoot; szereplők: Alice Godfrey, Guido Dutilh, Benjamin Behrends, Miguel Duarte, Rachel McNamee). Forrás: Flickr/Dance Tabs