A hét Müpa Home-közvetítéseinek sorát a Christoph Poppen vezényelte Concerto Budapest Schubert és Mahler műveiből építkező szimfonikus koncertje nyitja. Franz Schubert V. szimfóniája ifjonti érzéseket sűrít dallamokba; műve őszinte vallomás a felnőtté válás folyamatáról. A zeneszerző romantikus érzésvilága a szimfóniát követő, Benjamin Britten és Max Reger által nagyzenekarra meghangszerelt három Schubert-dalban kap nyomatékot. A 2016-ban készült koncertfelvétel Mahler IV. szimfóniájával zárul, amelynek szopránszólós negyedik tétele a legnevezetesebb: ez alkalommal a kiváló német énekesnő, Juliane Banse közreműködésével hallhatjuk Mahler zenéjét.

Juliane Banse
Fotó: Stefan Nimmesgern

A Müpa Home-közvetítések második epizódja merőben más műfajban született: a világot húszéves korára meghódító jazzdobos, Hodek Dávid és barátai multikulturális, funkos, hip-hopos elemeket sem nélkülöző 2017-es koncertjét eleveníti fel. A felvidéki magyar családból származó zenész óvodásként kezdett dobolni, és 2008-ban, tizenegy évesen alapította első saját zenekarát, amellyel a magyar és a szlovák, majd a nyugat-európai jazzklubok, fesztiválok ünnepelt vendége lett. Később az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el, e koncerten is két tengerentúli muzsikustársával hallható.

Győri Noémi
Fotó: Emmer László

A hét harmadik online koncertje is a Müpa gazdag archívumából származik, és a felfedezés örömét kínálja az új nézőknek, illetve az élmény újbóli átélését azoknak, akik hallották a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjét 2018-ban. Madaras Gergely karmester 2014-től 2020-ig volt a szombathelyi együttes vezető karmestere, jelenleg Belgium legnagyobb szimfonikus zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatója. A magyar zenekar élén a Müpa Felfedezések sorozatában Dvořák népszerű, szlávos bájú VIII. szimfóniáját vezényli. A műsor első részében Mozart egyik legnépszerűbb bécsi zongoraversenyét Balog Alexandra adja elő, aki 2017 novemberében megnyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Jacques Ibert Fuvolaversenye a hangszer egyik legjelentősebb XX. századi repertoárdarabja. Megszólaltatója, Győri Noémi immár sok éve koncertezik Európa- és Amerika-szerte, valamint kiváló lemezeket készített.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetők a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

Nyitókép: Madaras Gergely, fotó: Böröcz Balázs