A gyönyörűen felújított gödöllői Lovardában a Vigh Andrea hárfaművész által alapított és művészeti vezetett hárfafesztiválon idén olyan kiemelkedő művészek szólóestjeit hallhatjuk, mint Jana Bouškova, a Prágai Zeneakadémia professzora, Marie-Pierre Langlamet, a Berlini Filharmonikusok szólóhárfása és Naoko Yoshino, a hárfarepertoár elhívatott megújítója; mindannyian a nemzetközi hangversenyélet kiemelkedő alakjai. A szólóestek mellett hallhatunk két hárfára írt műveket, valamint megtekinthetünk egy hárfakiállítást is a legjelentősebb gyártók hangszereiből. A Hárfafesztiválhoz tartozik egy nemzetközi hárfakurzus is ifjú tehetségek számára, akik közül többen bemutatkoznak a vasárnap délelőtti hangversenyen.

 

Marie-Pierre Langlamet

A fesztivált Jana Bouškova nyitja meg október 9-én, pénteken este. A művésznő, aki többek között a Brüsszeli és a Prágai Zeneakadémia professzora, a tavalyi fesztiválon már a koncertje helyszínén elszenvedett balesete miatt elmaradt koncertjét pótolja. A hangversenyre Vigh Andrea tervezett koncertje helyett kerül sor. Az est folyamán hallható lesz többek között Smetana ? Trnecek népszerű Moldva Fantáziája, a hárfa kedvelőinek nagy örömére. Vigh Andrea, aki tavaly váratlan beugrása miatt 2 alkalommal is koncertet adott, idén a fiatalok számára tart kurzust Gulyás Csilla hárfaművésznővel pénteken délután és szombaton délelőtt.

 

Szombaton és vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, a Berlini Filharmonikusok szólóhárfása, valamint Naoko Yoshino, a hárfarepertoár elhívatott megújítójának estjeit hallgathatjuk meg, melyeken két hárfára írt művek és átiratok is elhangzanak a szóló hárfadarabok mellett. Mindketten a nemzetközi hangversenyélet kiemelkedő alakjai, a világ legjelentősebb hárfaversenyeinek győztesei.

 

Jana Bouškova

Vasárnap 11 órakor fiatal hárfaművészek bemutatkozására is sor kerül. Ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.

17. GÖDÖLLŐI NEMZETKÖZI

HÁRFAFESZTIVÁL

 

Gödöllői Királyi Kastély

 

2015. október 9. (péntek), 19 óra

(Vigh Andrea tervezett hárfaestje helyett)

Jana Bouškova (Csehország) tavaly elmaradt koncertje

 

2015. október 10. (szombat), 19 óra / 10 October 2015 7 p.m.

Marie-Pierre Langlamet (Franciaország) hárfaestje

Közrem?ködik: Naoko Yoshino (hárfa)

 

2015. október 11. (vasárnap), 11 óra

Fiatal tehetségek hárfahangversenye

 

2015. október 11. (vasárnap), 19 óra

Naoko Yoshino (Japán) hárfaestje