fbpx

Világhírű rendezővel dolgozik László Zsolt

?Annak idején négy éven át folytattam intenzív tanulmányokat a fizika területén, sajnos kiderült, hogy bár szeretem a fizikát, ez a kapcsolat egyoldalú, így aztán felismertem, hogy valami másba kell fognom, soha nem fogok Nobel-díjas tudós lenni. Az Éter első tanulmányaim visszatükröződése, állandó érdeklődésemé a tudományok iránt? ? mondta Krzysztof Zanussi a budapesti forgatás szünetében az MTI-nek adott interjúban.

DMOHA20171123004
Krzysztof Zanussi

Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása. A történet az első világháború előtt játszódik, a főhős egy orvos, aki a hadseregnél dolgozik. Krzysztof Zanussi szerint a titkok szférája nélkül nem tudunk működni, ugyanakkor a tudomány nagyon gyakran helyettesíti a vallást, amely nagyon veszélyes. ?Ez vitt vissza Faust mítoszához. Amikor a 16. században Christopher Marlowe a Doctor Faustust írta, Faust olyan valaki volt, aki kezdett hinni a tudományban, amely szabadságot ad számunkra. Később Goethe gyönyörű mestermunkája, a Faust megalkotta az európai identitást. Kitaláltam egy történetet egy orvosról, aki étert használ, mint kvintesszenciát, vagyis az ötödik elemet. Sokáig úgy tartották, hogy a világegyetemet éter tölti ki, miközben egy nagyon hatékony fegyver is volt a fájdalom kiiktatására, de a tudat megsemmisítésére is. Tehát az éterrel megszüntethetem a fájdalmadat, de tudattalan rabszolgává is tehetlek vele, vagyis visszaélhetek az éterrel? ? magyarázta motivációját a világhírű lengyel alkotó. Az Éter szereplőgárdája nemzetközi, a főszereplő Jacek Poniedziałek lengyel színész, az egyik főbb szerepet László Zsolt alakítja. ?Ismertem már más filmekből és nagyon örülök, hogy szerepel az Éterben, mert nagyon jól megérti, mit szeretnék. Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint azok a nagy színészek a generációmból, akikkel korábban együtt dolgozhattam. Mondhatnám akár Vittorio Gassman, Max von Sydow vagy Nyikita Mihalkov nevét, Zsolt egy sorban említhető velük? ? szögezte le Zanussi. Az Éter forgatása decemberben fejeződik be Olaszországban, Triesztben. A rendező szerint tavaszra készülhet el és kerülhet különböző fesztiválokra.

DMOHA20171123001
László Zsolt

Az európai film legjelentősebb alkotói között jegyzett 78 éves lengyel rendező műveit világszerte méltatták a legrangosabb filmfesztiválok, a Ritka látogatót (1971) Chicagóban, az Illuminációt (1973) Locarnóban, a Spirál (1978) és a Konstans (1980) című rendezéseit Cannes-ban, az Imperatívust (1982) és A nyugodt Nap évét (1984) Velencében díjazták. László Zsolt az MTI érdeklődésére elmondta: egy castingügynökség hívta fel, hogy jó esélye lenne egy nagyobb szerepre a filmben. ?Amikor Zanussi nevét meghallottam, azt hittem, csak ugratnak, de szerencsére igaz volt, hogy a világhírű rendező velem akar dolgozni. Egy castingon azért át kellett esnem, amely szerintem nem is sikerült jól, de egyszer csak értesítettek, hogy én kaptam a szerepet? ? idézte fel a magyar színművész. Kitért arra is: ha külföldi produkciót Magyarországon forgatnak, a magyar színészeket általában kisebb szerepekre, néhány forgatási napra kérik fel. Hozzátette: az Éterben a szerepe terjedelmileg nem olyan nagy, de fontos sarkköve a filmnek. ?Olyan figurát alakítok, aki a háttérből nyomon követi a főszereplő orvos életét. A doktor elkövet egy elég súlyos bűnt, amiért ki akarják végezni. Én vagyok az az ember, egy bíró, akinek a segítségével megmenekül a kivégzéstől, cserébe viszont kérek tőle egy-két dolgot? ? fejtette ki László Zsolt.

DMOHA20171123009
Sztarenki Dóra

Beszámolt arról is: november 22-én kezdődött a budapesti forgatás, és jövő november 28-án végeznek Esztergomban. Hozzáfűzte: augusztusban Lengyelországban kezdődött a közös munka, aztán szeptemberben Ukrajna, majd utána újra Lengyelország és Magyarország következett, novemberben megint Lengyelország, és forgatnak három napot Olaszországban is. Az Éter elkészítését a Magyar Nemzeti Filmalap 58,5 millió forinttal támogatja. Havas Ágnes, a Filmalap vezetője az MTI-nek elmondta: a Filmalapnak nagyon fontosak az európai koprodukciók, mert ezekben egyesíthetik ötleteiket. Hozzátette: Zanussi világhírű alkotó, aki egy hetet forgat most Magyarországon. A produkcióban számos hazai filmes vesz részt, a producerek között van Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Saul fia és a Tiszta szívvel című mozifilmet is gyártó Laokoon Filmgroup csapata. A látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A rovat további cikkei