Friedrich Leopold von Hardenberg, írói álnevén Novalis 1772. május 2-án született elszegényedett nemesi család sarjaként. A költészethez vezető útja változatosan alakult: többek között filozófiát és jogot hallgatott, de geológiai tanulmányokat is folytatott. Schillerrel jénai tartózkodása során került kapcsolatba, amely meghatározó szerepet töltött be későbbi pályafutásában.

?A világot romantizálni kell. Így találjuk meg ismét az eredeti értelmét. Ha a közönségesnek magasabb értelmet, a megszokottnak titokzatos külsőt, az ismertnek az ismeretlen méltóságát, a végesnek a végtelen látszatát kölcsönzöm, romantizálom azt? ? vallotta Schriften című írásában.

250px-Novalis-1

A német romantika jeles képviselőjének magánélete tragikusan alakult: fiatalon elvesztette menyasszonyát, Sophie von Kühnt. A veszteség nagyban befolyásolta költői gondolkodásmódját, az ifjú művész maga is vágyott a halálra, hogy újra együtt lehessen kedvesével. Az 1797-es Himnuszok az éjszakához című költeményciklusában szerelme halála feletti megrendülését írja le: szembeállítva a dolgos nappalok birodalmát az újbóli egyesülést ígérő éj birodalmával.

Bánatát ellensúlyozva geológiai tanulmányokat folytatott Freibergben, a Bányászati Akadémián, majd bányamérnök lett, később pedig a bányavidék főnöke Türingiában. A páratlan tehetségű költő mindössze 28 évet élt, feleségéhez hasonlóan tüdővészben hunyt el.

Forrás: wikipédia