A Pásztor című film világpremierje idén nyáron, Helsinkiben, a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a legjobb forgatókönyvért járó díjat Illés László (a film rendezője, forgatókönyvírója), valamint a legjobb színésznőnek járó díjat Jókai Ágnes (a film egyik szereplője) hozta el.

A Pásztor sikere a világpremier óta töretlen. Az Ausztriai Filmfesztivál gálaestjén a legjobb nemzetközi nagyjátékfilmnek járó fődijat nyerte meg, a Los Angeles Film Awardson pedig a legjobb független filmnek járó díjjal, valamint a zsűri különdíjával jutalmazták a rendezőt és a zeneszerzőt is.

A Pásztor című, II. világháborús film 1944-ben játszódik Magyarországon. A történet egy idős pásztorról szól, aki őrségi tanyáján magányosan éli mindennapjait, a birkáin kívül senkije nem marad. Egy napon a nyáj legeltetése közben meggyilkolt zsidók holttesteire bukkan az erdőben. Köztük talál egy lányt, aki életben maradt. Elhatározza, hogy hazaviszi és megmenti őt, ám egyre nehezebb kihívásokkal kell szembenéznie.

A film tavaly ősszel forgott az őrségi Szakonyfaluban, valamint Dozmat erdős területein. A főbb szerepeket Székely B. Miklós, Horváth Ákos és Jordán Tamás játsszák.

A hazai premier még várat magára, A Pásztor jelenleg külföldi fesztivál körútját éli − a Prsima Independent Film Awardson legjobb film kategóriában jelölték, valamint az Oniros Film Awardson négy jelölést kapott, legjobb film, legjobb rendező, legjobb háborús film, és legjobb zene kategóriában száll versenybe.