veszremfest2015_sajtotajekoztato_bp1_600x400.png
Lobenwein Norbert és Nagy Csilla

?Az MVM mindig kiemelt figyelmet fordít a színvonalas zenei programok támogatására, így olyan rendezvényeket keresünk, amelyek illenek a társaság presztízséhez. A VeszprémFest ilyen: világszínvonalú produkciókat vonultat fel, melyek az igényes zene kedvelői számára kihagyhatatlanok? ? mondta a főtámogató képviseletében Nagy Csilla, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megbízott kommunikációs igazgatója. Több mint 15 éve hozza el a vállalat a világ legkiemelkedőbb zenei előadóit Magyarországra, emellett pedig a fiatal tehetségeket is igyekeznek felkarolni, ezért támogatói a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriájának. A VeszprémFest életébe tavaly kapcsolódtak be, azóta szponzorálják az eseményt.

A fesztiválnak helyet biztosító Veszprém polgármestere, Porga Gyula a június 2-ai sajtótájékoztatón elmondta: sajátos modellel próbálkoznak a városban, vagyis nem az önkormányzat ?váltja meg a világot?, hanem teret engednek a kreatív gondolatoknak. ?A kulturális élet szervezésébe beengedjük mindazokat, akiknek vannak ötleteik és végig tudják vinni azokat. Az önkormányzat nem irányítja őket, hanem lehetőségeihez mérten segít ezek megvalósításában? ? mondta a polgármester. Hozzátette: a hangsúlyt nem a tömegre helyezik, hanem elsősorban a minőségre.

A VeszprémFest kiemelt médiatámogatója a TV2, melynek vezérigazgatója, Simon Zsolt megjegyezte: sok kritika éri a kereskedelmi médiumokat, hogy nem foglalkoznak kultúrával. ?Ez részben így van, mert sajnos tömegeket kell kiszolgálnunk, de fontosnak tartjuk azt is, hogy valamilyen módon mégis bekapcsolódjunk a kultúra támogatásába. Az elmúlt két évben kiemelt projektként kezeljük, hogy olyan események mellé álljunk, amelyekről úgy érezzük: azokat mindenképpen el kell juttatnunk a közönséghez? ? magyarázta Simon Zsolt. Hozzátette: ezért kísérik kiemelt figyelemmel a VeszprémFestet, ami abban nyilvánul meg, hogy a TV2 több műsorában ? például Tények, Mokka ? is feldolgozzák a fesztivál eseményeit.


veszremfest2015_sajtotajekoztato_bp5_600x400.png
Simon Zsolt és Tiszttartó Titusz

Szintén médiatámogatóként segíti a rendezvény népszerűsítését a Class FM, melynek programigazgatója, Tiszttartó Titusz hangsúlyozta: a VeszprémFesten fellépő világhírű brit énekesnő, Emeli Sandé várhatóan a közönség minden eddigi koncertélményét felülmúlja majd. Így mindenkinek azt tanácsolta, mihamarabb vegye meg jegyét az énekesnő fellépésére.

Veszprém a Balaton régió egyik meghatározó városa, ezért nem maradhat ki a MOL Nagyon Balaton programsorozatából sem, melyről a sajtótájékoztatón a rendezvény vezetője, Lobenwein Norbert mesélt. ?Három évvel ezelőtt többek között azért hoztuk létre a Nagyon Balatont, hogy a régió legizgalmasabb és legrangosabb eseményeivel közösen a Balaton igazi értékeit megmutassuk az országnak. Örülünk, hogy most már a VeszprémFest is része ennek a Nagyon Balaton-ernyőnek? ? fejtette ki Lobenwein Norbert.

Az idei év zenei kínálatáról és az új helyszínekről a VeszprémFest ügyvezető igazgatója, Mészáros Zoltán mesélt.


_mg_9201_600x400.png
Mészáros Zoltán

A Nagyszínpadon olyan világsztárok és együttesek koncertjeit hallhatja a közönség, mint a 60 millió lemezt eladott énekes-dalszerző, Roger Hodgson, a kétszeres Grammy-díjas Kool & the Gang, amely az amerikai disco, jazz, R&B, soul, funk leghíresebb képviselői, Emeli Sandé világhírű brit R&B és soul énekesnő, valamint Dee Dee Bridgewater, a három Grammy-díjjal rendelkező amerikai jazzénekesnő, aki Irvin Mayfield jazztrombitással és a Mayfield által alapított New Orleans Jazz Orchestrával lép fel.

Új helyszínként mutatkozik be a csaknem 500 férőhelyes FestGarden, ahol olyan kiemelkedő zenészek muzsikálnak, mint Mike Stern és Didier Lockwood, Jack DeJohnette, Carmen Souza és Theo Pascal. Szintén új helyszín lesz a FestPresszó, ahol a hiphopot swinggel ötvöző svéd Movits!, valamint a retroelektró-vibrálását jazzes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast örvendezteti meg a zeneszerető közönséget. A Veszprémi Várban a Dubniczay palota kínál rendhagyó kulturális programot az ?Ex ? A. E. Bizottság a Palotában? címmel: kiállítás nyílik ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből, majd utóbbi két művész zenekarával koncertet is ad.

A fesztivál már ismert kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok keretében 10 napon át 30 borász és 30 koncert várja a látogatókat. ?Fontos missziónk a fiatal tehetségek felkarolása és lehetőséghez juttatása, ezért ezen az eseményen a fellépő 30 zenekarból, előadóból 10 pályakezdő lesz? ? mondta Mészáros Zoltán. Így zenélni fog a Cseh Tamás Program két nyertese, Bogdán Norbert és az InFusion Trio is.

A részletes program a VeszprémFest oldalán megtalálható.