fbpx

Világsztárok érkeznek idén tavasszal a Jazzfest Budapestre

A névsorban megtalálható Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Stefano Bollani, Bugge Wesseltoft, Paal Nilssen-Love, Michal Baranski, Enzo Favata.

„A széleskörű szakmai összefogás eredményeként már indulásakor, 2022-ben a térség egyértelműen a legnagyobb, de az egész kontinensen is a legnagyobb fesztiváljai közé került a Jazzfest Budapest. Tizenkét helyszínen hatvannégy koncert jött létre több mint kétszáz művész részvételével. A fesztivál alatt csodákat élhettünk át közösen, voltak ősbemutatók és különleges zenei találkozások is. 2023-ban folytatjuk a megkezdett utat, és egy olyan fesztivált valósítunk meg, ahol három héten keresztül jóformán egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai. Nem méretében, hanem minőségében kívánjuk még magasabbra tenni a lécet, mint a tavalyi év során. Épp ezért a program összeállítására egy felkészült és kiváló nemzetközi- és hazai kapcsolatokkal rendelkező kurátori csapatot hoztunk létre Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél és Oláh Krisztián zenészek részvételével, ami garantálja, hogy a fesztivál programja igazi minőségi szórakozást nyújtson a műfaj kedvelőinek. Nem titkolt cél, hogy egy nemzetközi rangú fesztivált hozzunk létre, amely eséllyel láthatja vendégül a Herbie Hancock Institute és a UNESCO által 2011-ben alapított Nemzetközi Jazznap gáláját” – fogalmazott Kleb Attila, a fesztivál egyik alapítója, a GetCloser Concerts művészeti vezetője.

A fesztivál 22 napján, április 26. és május 17. között Budapest összesen tíz helyszínén lesznek koncertek,

többek között az Erkel Színházban, az Olasz Intézetben, a Zeneakadémián, az Eiffel Műhelyházban, a Fonóban, valamint olyan kisebb, de meghatározó kulturális helyszíneken is, mint a Mixát, a Lumen, az IF Jazz Cafe vagy a Jedermann. Április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon a Madách téren egész nap szól majd a jazz, az este pedig egy alkalmi All Star zenekar koncertjével zárul.

A kortárs jazz egyik legjobb énekesnője, Lizz Wright koncertje nyitja meg a fesztivált április 26-án az Eiffel Műhelyházban. A legendás művész harmadik alkalommal lép fel Budapesten. Dés László Lukács Miklóssal, Fenyvesi Mártonnal és Dés Andrással alkotott kvarettjének koncertje ugyanitt lesz, csatlakozik hozzájuk Nguyen Lé és Gary Husband is, a két extravagáns művész, akiket külön-külön is a fúziós zene megtestesítőinek tartanak.

Az arab klasszikus zene nagymestere, Anouar Brahem hangszere, az oud finomságát és a modern jazz harmóniáját hozza el Budapestre a Zeneakadémia Nagytermébe. A vidám szellemű olasz zongorista-zeneszerző, Stefano Bollani az Olasz Intézet színpadára lép. A négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, a legendás bőgős és Avishai Cohen triója az Erkel Színházban lép fel. Itt lesz a zárókoncert is, amelyen a kiváló amerikai jazzénekes, Stacey Kent a Danubia Zenekar kíséretében Antonio Carlos Jobim előtt tisztelegve klasszikus brazil dallamokat ad elő.

A Tara Fuki zenéje az abszolút egyedi és közös improvizációkra épül, két remek csellista különleges találkozása, amelyre a Fonó színpadán kerül sor. Ugyanitt Jasna Joviċeviċ rendkívül innovatív, inspiráló kortárs zenéjével is megismerkedhet a közönség a jazz és a világzene határán. Egy különleges esten találkozik három fúvós zseni: Borbély Mihály balkáni zenekara Dresch Mihályt hívta vendégül, de csatlakozik hozzájuk az olasz jazz fenegyereke, Enzo Favata is.

Nyitókép: Paal Nilssen-Love CIRCUS. Fotó: Petra Cvelbar

A rovat további cikkei