Nagyszabású operagálával ünneplik meg június 7-én a Veronai Arénában, hogy a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította az olasz operát az UNESCO.

Riccardo Muti. Fotó: Roman Zach-Kiesling / APA-PictureDesk  via AFP
Riccardo Muti. Fotó: Roman Zach-Kiesling / APA-PictureDesk via AFP

A műsorban 160 tagú zenekar és 300 énekes lép fel Riccardo Muti sztárkarmester vezényletével. Az eseményt a Rai olasz közszolgálati televízió világszerte élőben közvetíti.

A fellépők között szerepel a szoprán Anna Netrebko, a német sztártenor Jonas Kaufmann, továbbá Juan Diego Flórez, Ludovic Tézier, Vittorio Grigolo, Luca Salsi, Eleonora Buratto és Francesco Meli is – jelentette be szerdán a Veronai Arénát működtető alapítvány.

Az olasz operát június 28-án Luccában is megünneplik: Giacomo Puccini halálának századik évfordulója alkalmából Muti vezényli majd a Cherubini ifjúsági zenekart.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter az olasz opera szellemi kulturális örökséggé nyilvánításával kapcsolatban kiemelte, hogy az méltó elismerése az olasz operaéneklés négyszáz éves történetének.

Az opera műfaja 1600 körül alakult ki Firenzében, ahol akadémiát hoztak létre az énekelt szöveg és a zene innovatív kombinálásának kidolgozására. Az első nagyobb jelentőségű operaszerzőnek az 1567 és 1643 között élt olasz Claudio Monteverdit tartják, majd őt követte a műfaj számos további olasz kiválósága: a 18. században például csak Nápolyban, a Bourbonok által irányított királyság központjában mintegy 400 operát írtak.