fbpx

Világsztárral nyit az Opera

A 75 éves Medveczky Ádám karmester köszöntése volt a Magyar Évad ünnepélyes felütése a szeptember 11-én megrendezett OperaVacsorán. Az Opera korábbi főzeneigazgatóját, a hazai operaélet egyik legjelentősebb dirigensét egy kallódó, ifjúkori Hunyadi-hangfelvételének friss kiadásával és eddigi munkásságát megörökítő képes kiadvánnyal ajándékozta meg Ókovács Szilveszter főigazgató. A kötettel új sorozatot indítanak Az Operaház örökös tagjai címmel. A Medveczky Ádámról szóló első rész négy nagyinterjút tartalmaz, amelyet Csúri Ákos újságíró készített még 2012-ben, ezt egészíti ki Ókovács Szilveszter nyári, ötödik interjúja. A 135 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány és a Hunyadi-lemez az OperaShopban kapható.

Jonas_Kaufmann_foto_Regina_Recht
Jonas Kaufmann

 

Idén először szeptember 11-én gyűltek az összművészet házába, az Operaházba a Nemzet Színészei, a Mozgókép Mesterei, a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai, a Nemzet Sportolói és az Opera Mesterművészei mint a nemzet példaképei. Az OperaVacsorára ezentúl minden esztendőben meginvitálják a kitüntetetteket, emellett ? ahogy már idén is ? meghívást kapnak a főváros, az Opera épületeinek otthont adó kerületek, az intézményt fenntartó minisztérium és a megyei jogú városok vezetői is. Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen jelentette be az Operai Jogú Városok program indulását, amelynek keretében a honi megyei jogú és egyes határon túli városok az Opera tartós partnerei lehetnek abban, hogy a budapesti operai és balettmonopólium az egész nemzetet szolgálhassa.

 

A 2017/2018-as évadtól mind a 23 magyar nagyváros és Budapest számára is megnyílik a lehetőség, hogy minimum 200, maximum 500 darab négyelőadásos bérlet megvásárlásával az Erkel Színház legjobb helyeit válthassák meg az általános bérletezési kampány előtt. Az adott bérletet a városról nevezik el, és a bérlet előadásainak estéin az ország legnagyobb színháza a helység népszerűsítéséért dolgozik, amire imázsfilmvetítéssel, reklámanyagokkal, turisztikai ajánlatokkal, képekkel, filmekkel és prezentációval készülhetnek a városok, térségükre felhívva az adott előadás 1000-1500 másutt ? akár külföldön ? élő nézőjének figyelmét. A programba történő jelentkezés határideje 2016. december 31., a lehetőséget 1 + 1 opciós évadra hirdetik. A határon túli városok közül Pozsony, Kassa, Munkács, Beregszász, Kolozsvár, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Eszék lakosai féláron juthatnak a bérletekhez, míg a programnak van egy kiemelt városa is, az Erkel Ferenc születési helyeként is ismert Gyula, amely szintén ?operai jogot? kapott.

hattyuktava_063_resize
A hattyúk tava

 

Az OperaVacsora után, szeptember két utolsó hétvégéjére a legszélesebb közönséget invitálja az intézmény: valóságos programkavalkáddal készülnek. A 2016/2017-es Magyar Évad előfutára a Két nő című fiatalos és abszolút mai opera hazai premierje a MoltOpera társulat előadásában. A legfrissebb nagybemutatók előtt emellett összesen kilenc időpontban játszanak háromféle egyfelvonásos vígoperát az Opera sarkánál kialakított Dalszínház utcai Szfinx-színpadon. A szabadtéri programok az Autómentes Hétvégén, szeptember 17-én és 18-án indulnak délután 14 órától. Este héttől mindkét nap OperaMozit vetítenek az Andrássy úton ? elsőként a Hunyadi László című operát, majd A hattyúk tava című balettet, az Opera művészeinek előadásában. A Színházak Éjszakája keretében valósul meg Gryllus Samu Két nő című operájának bemutatója szeptember 17-én. Az éjjel 11-től, majd hajnali fél egytől is látható előadás érdekessége, hogy a cselekmény nem egy helyen játszódik, hanem végigvonul az Operaház tereiben. A szereplőket többek között az asztalosműhelybe is követi a közönség, ahol beindul a fűrészgép. (Az előadás korhatáros, felnőtt nézők részére készült.)

 

Az Eszéki Horvát Nemzeti Színház Zrínyi Miklós című vendégjátéka szeptember 18-án a nagyteremben lesz látható. A darab zeneszerzője az egyik legjelentősebb horvát komponista, Ivan Zajc. Az Autómentes Hétvégén találkozhatnak az operarajongók először az Opera Esély-standjával, amely a kevésbé tehetős nézőket várja egyedi kedvezménnyel. A háromnapos akció keretében az évad öt kiemelt előadásának valamelyikére két jegy vásárolható Erkel-áron az Operaházba. A lehetőségek között a Faust, az Anyegin című balett, az Andrea Chénier, A kalóz című balettelőadás és a Háry János szerepel. A stand szeptember 17-18-19-én déltől este hétig tart nyitva a dalszínház épülete előtt.

20__resize
Anyegin

 

A két hétvégi programdömping között két különleges koncertet is tartanak az Erkelben és az Operaházban: szeptember 19-én a nemzetközi hírű lírai baritonnal, Orendt Gyulával indul a színház tehetségröptető sorozata. A fiatal művész, aki jelenleg Daniel Barenboim berlini operatársulatának tagja, és egyebek mellett a londoni Royal Opera House és a budapesti Opera visszatérő vendége, az Erkel Színházban Schumann-Mahler-Kodály-programot ad, zongorán közreműködik Hartmut Höll, Dietrich Fischer-Dieskau egykori kísérője. A dalest felvétele ? az Opera szándéka szerint ? megjelenik az egyik globális zenekiadó katalógusában is. Az Operaház Székely Bertalan termében szeptember 21-én Sáfár Orsolya, Wiedemann Bernadett (ének) és Virág Emese (zongora) várja a közönséget a Széchenyi István225 című koncerttel. A hangversenyre Széchenyi István születésnapján kerül sor, és unokaöccse, Széchényi Imre szerzeményei mellett Liszt-művek is elhangzanak majd.

 

Idén is felépül a hatalmas Andrássy úti nagyszínpad, ahol szeptember 24-én 17:45-kor kezdődik a nagyszabású évadnyitó főműsor. A köszöntők után az Opera balett-társulata a Kibillent harmóniák című kompozíciót adja elő, majd az opera és a balett csillagai az immár szokásos, látványos bevonulással térnek vissza az épületbe a nyári szünet után. Az esti Traviata-bemutatót nagykivetítőn tekintheti meg a mintegy 1200 vendég a lezárt aszfaltúton kialakított nézőtérről, 22 óra után pedig videóinstallációkat láthatnak az Operaház homlokzatán. A bő nyolcórányi szabadtéri évadnyitány nézőit dr. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter köszöntik.

12_
Háry János

 

Az évadnyitány másnapján az Erkelé lesz a főszerep: szeptember 25-én lép színpadra Jonas Kaufmann, a világ legkeresettebb tenorja, aki már volt az Operaház vendége, de első ízben látogat el hazánk legnagyobb befogadóképességű színháztermébe. A kiemelkedő művész Simándy József születésének 100. évfordulója alkalmából nyolc magyar zenésztársával együtt fejet hajt a hazai operatörténet megkerülhetetlen alakjának ma is példaértékű életműve előtt. A kilenc tenort felvonultató koncert délután három órakor kezdődik, hogy aznap este 19.30-tól a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálaestje várhassa az érdeklődőket ? már az Operaházban.

 

Fotó: opera.hu

A rovat további cikkei