fbpx

Világzene, underground és jazzmaraton – Újra vár a Kobuci

Az élő zene közösségteremtő ereje mellett elkötelezett Kobuci Kert a számára fontos műfajokkal és alkotókkal nyitja a 2022-es évadot. A népzene, a világzene és az underground egyik legfontosabb fővárosi otthonaként emlegetett koncerthelyszín ezúttal egy jazzmaratonnal is odafordul a közönséghez, amelyáprilis 21-től veheti újra birtokba a Zichy-kastély különleges atmoszférájú udvarát.

A peremműfajok szeretete, a vendéglátás etikája és a minőségre nyitott közönség – a Kobuci csapata szerint ennyi a „titok”, amivel az elmúlt tizenhárom évben a kortárs könnyűzene legcsaládiasabb koncerthelyszínét építették fel Óbudán. A Zichy-kastély udvarában idén is a különböző műfajok legrangosabb hazai és olykor nemzetközi művészei váltják egymást: a kert mikrotársadalmának azok a jól ismert hősei, akik képesek a finomabb, bonyolultabb zenei világok iránt érdeklődő közönség megszólítására.

Április 21-én az ethno-hiphop legfontosabb hazai formációja, a Zuboly lép színpadra. Másnap a Parno Graszt az autentikus cigányzene nyelvén és erejével meséli tovább saját család- és világtörténetét a szokásos fergeteges hangulatban. Szombat este a Péterfy Bori és a Love Band mutatja meg, hogy a kertben az underground nagy fellépői is egy intimebb, közvetlenebb hangulatban találkozhatnak a közönséggel.

Péterfy Bori és a Love Band

A nyitóhét különlegessége, hogy vasárnap egy maratoni eseménnyel a jazz műfaját is megünnepelhetik a rajongók a szabad ég alatt. A népzene és a jazz metszeteit a szaxofonok világán át fókuszba helyezve, április 24-én rendezik meg a második Jazzmaratont, mégpedig olyan zenei tekintélyek közreműködésével, mint Tóth Viktor, Borbély Mihály és Dresch Mihály.

A Kobuci számára mindig fontos volt a közönség által még nem vagy kevésbé ismert formációk bemutatása. Májusban a kert hagyományaihoz hűen mestereik közreműködésével lépnek fel a Kőbányai Zenei Stúdió diákjai, illetve egy-egy estére Borbély Mihály és Ágoston Béla közvetlen tanítványi köre is bemutatkozik a közönségnek.

Dresch Mihály

A teljesség igénye nélkül tavasszal a későbbiekben a Platon Karataev, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Csík Zenekar, az Elefánt, a Müller Péter Sziámi AndFriends, az Erik Sumo, a Budapest Bár, a Kaukázus, az Analog Balaton, az Ian Siegal All Star Blues Band, a Besh o DroM és a Szabó Balázs Bandája koncertjei által lesz újra eleven és megismételhetetlen a szezon.

Nyitókép: Parno Graszt. Fotók: Kobuci

A rovat további cikkei