fbpx

Világzene vízi bábszínházzal a Szigeten

Felejthetetlen zenei körtúra várható a Global Village színpadon a fesztivál alatt.

Asia, Southeast Asia, Vietnam, Hanoi, Puppets in the water, Thang Long (Photo by Frédéric Soreau / Photononstop / Photononstop via AFP)

Felcsendülnek az ukrán szabadság hangjai a Luiku előadásában, 25. évfordulóját ünnepli az Amsterdam Klezmer Band, a Volosi zenekar megmutatja a lengyel virtuózok dallamait, a Rodopi Rembetikója és a nápolyi hard core LaLaLa Napoli mantrái varázsolnak el a hét folyamán.

A gnawa zene lesz az egyik csúcspontja a színpadnak a magyar Chalaban zenekarral és az elektronikus Zar Electrik formációval. Nőiesre formálja az észak-amerikai bluest Bab l’Bluz és Mehdi Nassouli a francia La Caravane Passéból. A kolumbiai feminista trió, a La Perla tagjai életre keltik a cumbia ritmusait. Érdekes ritmusszekcióval és ázsiai csavarral bolondított karibi ritmusokkal érkezik a japán Minyo Crusaders és a magyar hipszterek, a Los Orangutanes.

A fontos világzenei stílusok közül Arat Kilo különleges ethiojazz projektje is szerepel a programban, aki a mali dívával, Mamani Keitával és az amerikai slammerrel, Mike Laddel közösen lép fel. Megtaláljuk majd az afrobeat hatásokkal tarkított nigériai Santrofi zenekart és az algériai Sofiane Saidi, a „Rai hercegének” szettjét. Maya Kamaty transzba ejt a Maloya egyedi értelmezésével, és biztosan megtáncoltat a Tabanka a Zöld-foki szigetekről származó Fufanà rabszolgák ritmusaival.

A togói gólyalábas akrobaták, az Afuma tagjai, illetve a négy, tradicionális afrikai viseletbe öltöztetett óriásbáb produkciója, a francia Les Mamas társulat előadásában tölti ki a koncertek közötti időt. Ráadásul a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház mulatságos és látványos előadása is színesíti a Global Village programját. A bábok sekély víztócsákon táncolnak keresztül, miközben a bábmesterek a díszlett mögött rejtőznek. Valójában a mai napig szigorúan őrzött titok, hogy ezek a tehetséges bábművészek hogyan mozgatják bábjaikat olyan hibátlanul és pontosan a víz tetején, egy paraván mögül. A vízi bábjáték Vietnam nemzeti kultúrájának egyik büszkesége.

Nyitókép: Vietnam nemzeti kultúrájának egyik büszkesége a vízi bábjáték. Fotó: Photononstop via AFP/Frédéric Soreau

A rovat további cikkei