A hazai nép- és világzene, valamint a jazz képviselőiből is erős válogatást hoz a Fonó: a következő hónapban a Hungarian Folkembassy ünnepli tizedik évfordulóját, Koncz Gergely mutatja be Magyarpalatka című új lemezét, egy közös estén lép fel a Makám és a Söndörgő, lesz Parno Graszt-koncert, jön Tóth Viktor Arura Triója és a Cimbalom Brothers is.

A Huun-Huur-Tu koncertje mindig emlékezetes, semmihez nem fogható élmény, a Fonóban november 7-én lépnek színpadra. Az együttes a hagyományos tuvai torokének-stílus legismertebb képviselője, azé a különös énektechnikáé, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. Az együttes 1992-ben alakult Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, nevüket azonban csak később, egy amerikai turné után vették fel. A legtöbb tradicionális tuvai zenét egy szólóénekes vagy zenész adja elő, a Huun-Huur-Tu azonban ezeket a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében, eklektikus hangszereléssel adja elő. 

Marta Töpferová generációjának egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzője. A Csehországból származó, fiatal korában az Amerikai Egyesült Államokba vándorló Martát folyamatosan különféle kulturális befolyások érték. Zenei munkáját így cseh öröksége, illetve az amerikai spanyol közösségben megismert latin-amerikai zene egyaránt meghatározza. Marta különböző cseh költők műveit is megzenésítette. A New Yorkot is megjárt művésznő első CD-jét az Anděl-díjra is jelölték világzene kategóriában. Marta Töpferová november 12-én ad koncertet a Cimbalom Brothers társaságában, akik – akárcsak az énekesnő – felkerültek a World Music Charts Europe nemzetközi világzenei toplistájára lemezükkel.

Marta Töpferová. Forrás: Fonó

Omer Klein Tel-Aviv után Bostonban, a New England Conservatoryban folytatta tanulmányait. Zongoratanára Danilo Peréz volt, majd New Yorkban Fred Hersch tanítványaként folytatta. Hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammy-díjnak nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. „Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye” – írta róla a Süddeutsche Zeitung kritikusa. A Fonóba november 13-án legújabb albumukkal, a 2019-es kiadású Radio Mediterannal érkeznek. Ugyanezen az estén a hazai jazz kiemelkedő alakja, Tóth Viktor is fellép Arura Trió nevű formációjával.

Idén ünnepli megalapításának tizedik évfordulóját Rosonczy-Kovács Mihály zenekara, a FolkEmbassy. November 30-án kétrészes koncertjük első felében válogatást hallhatunk a zenekar nagy sikerű tematikus műsorából, a második részben pedig a Varsói Rádióban rendezett premiert követően, Magyarországon először mutatkozik be a formáció új lemeze, a Báthory–Balassi–Bem–Balatonboglár – népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról.

Mind a Söndörgő, mind a Makám a világzene élvonalába tartozik, itthon és külföldön is meghatározó formációk. A Krulik Zoltán alapította Makám számtalan megújulást ért meg az évtizedek alatt, jellemző, hogy ma is frissen szól minden lemezük, és az egyik legtermékenyebb zenekar, szinte évente új albummal. Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia is voltak a Makám énekes-szólistái, most Magyar Bori lép velük színpadra a Fonóban november 26-án. Ugyanezen az estén a délszláv zenét elképesztően virtuózan, saját arcukra formálva játszó Söndörgő is fellép, a Balkán tamburazene igazi magasságaiba röpítve a közönséget.

Nyitókép: Omer Klein Trió. Fotó: Fonó/Peter Hönnemann