Október 4. és 8. között várja közönségét a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválja, a IV. Óbudai világzenei hét.

Október 4-én a Dalinda énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az Ötödik Évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A szlovák–moldáv Pacora Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi Ifjú Szívek Traditional String Quartet egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifju Szivek String Quartet szintén mesterien játssza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak, és közösen feledkeznek bele az együtt zenélés örömébe, kiderül október 5-én.

Október 6-án hagyományos táncházsorozatát a fesztiválon zárja a Kobuci,

méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása, Martin Florin Kodoba egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a Rézeleje zenekar lesz.

Október 7-én, pénteken az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigányzenét játszó zenekar, a Parno Graszt lép színpadra. A közel 30 éve létező bandát 2019-ben a World Music Chart Europe harmadik helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a Kobuciba pedig szinte hazajárnak zenélni. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a Balkán sűrűbb zenei hagyományát a Babra képviseli majd az estén.

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló trió, a Contrabayando nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, század eleji jazz- és gipsyswing-dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a Boban Marković Orkestar koncertje lesz.

„Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere”  – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Markovic vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább euforikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erejű ma is a könnyűzenei palettán.  

Nyitókép: Parno Graszt zenekar. Forrás: Kobuci Kert