A Mőcsényi Mihály-díjat Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át a Magyar Építészet Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Az Országgyűlés idén októberben nyilvánította december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára. A Kós Károly-életműdíj és az Ybl Miklós-díj mellett ezen a napon adták át a legjelentősebb tájépítészeti elismerést, a Mőcsényi Mihály (1919–2017) Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnökről elnevezett díjat is. A róla elnevezett díj célja olyan, a szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése, akik széles látókörű, innovatív munkásságukkal hozzájárultak a Mőcsényi Mihály által képviselt szellemiség továbbörökítéséhez. A nyolctagú szakmai bírálóbizottság javaslata alapján 2023-ban Vincze Attila, a Magyar Kertörökség Alapítvány kurátora, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke részesült az elismerésben, amelyet Lázár János építési és közlekedési minisztertől vehetett át.

Vincze Attila a hazai tájépítészet kiemelkedő alakja, a kortárs tájépítészet meghatározó és úttörő, mindenkor innovatív alkotója. Több mint három évtizedes munkássága a művészi és mérnöki tevékenység, a civil kezdeményezések, a szabad oktatás, valamint a tájművészet egyedülálló elegye. Tervezési munkái a teljes tájépítész vertikumot felölelik. Megvalósult tájépítészeti alkotásai között megtalálhatók kis léptékű magán- és intézménykertek, magánbirtokok, települések zöldfelületi arculatának kialakítása, valamint szabad terek, több hektáros közterületek létrehozása is. A 2000-es évektől kezdődően munkásságának fókuszában a vidéki települések állnak. Célja a falukép-megújítási terveken keresztül, hogyan lehet a múlt rendszer városias hordalékától megtisztítani a falvak közterületeit.

1998-től máig kurátora az Ars Topia Alapítványnak, amely a tájépítészet hazai és határon túli megismertetését és civil mozgalmát szervezi egyetemisták számára szervezett alkotótáborok, hazai és nemzetközi kiállítások és konferenciák szervezőjeként, kiadványok, könyvek kiadójaként. Egyik első hazai képviselője és mestere annak a nemzetközi kortárs tájépítészetben és növénydesigban megjelenő, művészi és egyben ökológiai szemléletnek, amely a tájépítészet új, fenntartható, az élő örökséghez és ökotudatossághoz köthető útját írja. Vincze Attila 2012 óta elnöke a Magyar Tájépítészek Szövetségének.

Fotó forrása: Magyar Kertörökség Alapítvány