fbpx

Vincze Ferenc kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

Vincze Ferenc kapja idén a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) Csáth Géza-díját, szeptember 15-én a kitüntetést nyolcadjára adják át.

A Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége 2016-ban alapította adományokból, az elismerés kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának résztvevői alkotják. A kitüntetést idén szeptember 15-én, pénteken adják át a budapesti Bajza utcai épületben, és ahogyan az eddigi években szokás volt, úgy idén Vincze Ferenc is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozza a díjjal járó jutalmat.

Az érdeklődők a díjátadó előtt, 19 órától kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt. A FISZ25 programsorozat nyitóalkalmán Hansági Ágnes irodalomtörténész beszélget Kollár Árpád íróval, költővel, a szervezet korábbi elnökével.

A Fiatal Írók Szövetsége szerint Vincze Ferenc folyóiratfőszerkesztői, könyvkiadói, irodalomszervezői, egyetemi oktatói tevékenysége néha már-már elfeledteti, hogy nem utolsósorban író is. A FISZ a Csáth Géza-díj idei odaítélésével erre hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy már létezik és folyamatosan gyarapodik egy jelentékeny életmű, amelyet bátran nevezhetünk közép-európainak: hiszen Vincze Ferenc művei párbeszédbe lépnek az osztrák Cristoph Ransmayr, Esterházy Péter, Bodor Ádám vagy éppen a román Florin Lăzărescu írásaival is.

Vincze Ferenc író, műfordító, irodalomtörténész 1979-ben született Marosvásárhelyen, 1989 óta Magyarországon él. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar, német és összehasonlító irodalomtörténet szakjain diplomázott, majd ugyanitt szerzett doktori fokozatot 2012-ben. 2006-tól tanít magyar és világirodalmat az ELTE-n. 2005-től 2013-ig a Napút kritika rovatának szerkesztője volt, két évig szerkesztette (2010–2011) a Kortárs folyóirat próza rovatát, majd 2012-től az Irodalomtörténet tudományos folyóirat szerkesztője, és szintén ettől az évtől a Szépirodalmi Figyelő kritikaszerkesztője, 2016-tól a lap főszerkesztője.

Szépirodalmi írásai 2003-tól láttak napvilágot különböző folyóiratokban. 2007-ben jelent meg első prózakötete A macska szeme címmel, a Napkút Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadásában. 2008-ban Junior Prima Díjban részesült, majd 2009-ben ezzel a kötetével képviselte Magyarországot az Európai Elsőkötetesek Fesztiválján. 2009-ben jelent meg Hagyományok terhe címmel tanulmánykötete, 2011-ben pedig Az átmen(t)et(t): Dsida címmel Dsida Jenőről írt monográfiája. 2014-ben az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg Desertum című regénye. Mindezek mellett románból és németből fordít szép- és szakirodalmat.

A képen Vincze Ferenc író, műfordító, irodalomtörténész. Fotó: Pataki Viktor

A rovat további cikkei